ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна спільно з 5 країнами викрила міжнародну злочинну кібермережу

Використовуючи шкідливу комп'ютерну програму GozNym, через мережу було вкрадено близько $100 млн.

Україна спільно з 5 країнами викрила міжнародну злочинну кібермережу
Фото: inosmi.ru

Коаліція з шести країн: США, Німеччина, Україна, Грузія, Молдова та Болгарія, за участю Євроюсту і Європолу розсекретила діяльність міжнародної злочинної кібермережі, яка, використовуючи шкідливу комп'ютерну програму GozNym, викрала близько $100 млн.

Про це оголосили на прес-конференції, яка відбулася 16 квітня в Гаазі (Нідерланди) в штаб-квартирі Інтерполу, передає "Інтерфакс-Україна".

Участь в прес-конференції брали також представники правоохоронних органів країн-учасниць операції.

Прокурор США Скотт Брейді сказав, що сьогодні Інтерпол відзначає нову віху в боротьбі з міжнародною організованою злочинністю. "Ми раді оголосити, що, завдяки безпрецедентним міжнародним зусиллям була розкрита кримінальна мережа", - підкреслив він.

За словами Брейді, злочинці використовували програму GozNym з метою викрадення грошей, більш ніж у 41 тисячі жертв. В основному це були представники бізнесу та фінансових інституцій в США, Північній Америці і в Європі.

Частина зловмисників вже отримала звинувачення в судах України, Молдови, Грузії та США.

За допомогою програми GozNym, вони перехоплювали паролі для входу в банківську систему, заходили на рахунки своїх жертв, крали звідти гроші і відмивали їх через підконтрольні їм банківські рахунки.

Нагадаємо, 13 травня Кіберполіція закрила понад 30 піратських онлайн-кінотеатрів. За фактами протиправної діяльності в сфері інтелектуальної власності було відкрито 19 кримінальних проваджень. Чотирьом особам повідомлено про підозру.

Крім того, до суду вперше направлено справу стосовно жителя Кривого Рогу, який знімав прем'єрні покази кінофільмів у кінотеатрах і продавав ці відео для поширення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram