ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінкультури запевнило, що УПЦ КП не існує

Патріарх Філарет заявив, що УПЦ КП не ліквідовано.

Мінкультури запевнило, що УПЦ КП не існує
Фото: Макс Требухов

Міністерство культури прокоментувало поширену ЗМІ інформацію про подальшу діяльність або відновлення Української православної церкви Київського патріархату.

У Мінкульті запевнили, що УПЦ КП припинила існування та увійшла до Православної церкви України.

"Постановою Помісного собору колишньої Української православної церкви Київського патріархату, яка була ухвалена 15.12.2018, напередодні Всеукраїнського православного Об'єднавчого собору, діяльність такого релігійного об'єднання як Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) була припинена через об'єднання і приєднання до утвореної Православної церкви України", - йдеться в заяві міністерства.

Зазначається, що на підставі згаданого рішення Помісного собору міністерством були визнані такими, що втратили чинність, накази про реєстрацію статуту УПЦ КП.

"У зв'язку з викладеним вище Міністерство культури України зазначає, що заяви про начебто відновлення діяльності в Україні такого релігійного об'єднання як УПЦ КП не відповідають дійсності", - йдеться в документі.

Проте, згідно з єдиним реєстром юридичних осіб, юрособа "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" не перебуває у стані ліквідації . Вона існує в організаційно-правовій формі релігійної організації і її керівником є Патріарх Філарет - Михайло Денисенко.

8 травня стало відомо, що Філарет запрошує архієреїв на свято від імені неіснуючої УПЦ КП.

9 травня в інтерв'ю ТСН Філарет заявив, що УПЦ КП не ліквідовано.  

В інтерв'ю LB.ua митрополит Епіфаній заявив, що єпархія в складі парафій Києва, що були до 15 грудня 2018 року в Київському патріархаті, якою керує почесний патріарх ПЦУ Філарет поки що юридично не закріпила належність до Православної Церкви України.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі всі ієрархи УПЦ КП, УАПЦ і кілька ієрархів УПЦ МП утворили ПЦУ, що мало привести до ліквідації УПЦ КП та УАПЦ.

6 січня в Стамбулі Епіфаній отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію ПЦУ, причому саме створення об'єднаної церкви, очолюваної митрополитом, було одним з головних умов надання Томосу.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram