ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінфін спростив процес отримання гумдопомоги

Розрахунки витрат і транспортування гумдопомоги повинні здійснюватися пропорційно калькуляції витрат на період її зберігання.

Мінфін спростив процес отримання гумдопомоги
Фото: Надано автором

Міністерство фінансів України усунуло перешкоди в отриманні товарів гуманітарної допомоги. Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.

Набули чинності зміни наказу Міністерства фінансів від 15 червня 2012 р. №731 про врегулювання питання відшкодування витрат за зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів.

Відповідно до Митного кодексу, товари, які до закінчення термінів тимчасового зберігання під митним контролем на складах організацій-отримувачів гуманітарної допомоги (з урахуванням можливості продовження терміну тимчасового зберігання - до 120 днів) були задекларовані власником або уповноваженою особою у відповідний митний режим, підлягають обов'язковій передачі для зберігання органу доходів і зборів, а видача їх власникам може бути тільки після відшкодування органам доходів і зборів витрат на зберігання.

Для зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів, митниці ДФС, як правило, укладають договори зберігання з власниками складів організацій - отримувачів гуманітарної допомоги.

Товари гуманітарної допомоги юридично зберігаються на складі органу доходів і зборів, фактично перебуваючи на складах організацій - отримувачів гуманітарної допомоги.

При цьому Кодексом не визначено випадків, коли вимоги про відшкодування витрат на зберігання не застосовуються.

Таким чином, отримання організацією - одержувачем гуманітарної допомоги товарів гумдопомоги зі свого складу можливе тільки після відшкодування витрат на зберігання, розрахованих у загальному порядку.

З огляду на практичний досвід застосування митницями Порядку відшкодування витрат за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 15.06.2012 №731, Мінфіном спільно з ДФС розроблені зміни до цього порядку.

Наказ Мінфіну від 19.03.2019 №115 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 15 червня 2012 №731" затверджує попередньо узгоджені з Державною регуляторною службою зміни до зазначеного вище порядку, згідно з яким розрахунки витрат на зберігання товарів, транспортних засобів, визнаних гуманітарною допомогою, на складі організації - отримувача гуманітарної допомоги, якщо таке зберігання вважається зберіганням на складі органу доходів і зборів відповідно до положень ч. 4 ст. 239 Митного кодексу, має здійснюватися пропорційно калькуляції витрат на період зберігання цих товарів на відповідних складах згідно з договором.

Положення наказу спрямовані на: запобігання накопиченню товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів та уникнення витрат на розпорядження тими з них, по які не звернувся власник; отримання зі складів митниць ДФС товарів гуманітарної допомоги з відшкодуванням лише фактично понесених витрат за договором про надання послуг із зберігання; зменшення обсягу товарів гуманітарної допомоги, які тривалий час зберігаються на складах митниць ДФС щодо яких посадовими особами митниці повинні здійснюватися митні формальності.

Щоб уникнути затримок з видачею товарів гуманітарної допомоги зі складів митниць ДФС - своєчасне направлення гуманітарної допомоги для використання за цільовим призначенням.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2019 року Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) відправив на Донбас 13 вантажівок гуманітарної допомоги. Загальна вага становила 217 тонн. Вантажівки проїхали на тимчасово окуповану територію України через КПВВ "Новотроїцьке".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram