ГоловнаСуспільствоЖиття

Швейцарська компанія заявила про плагіат КМДА в проекті моста через Володимирський узвіз

Компанія пропонувала дуже схожу концепцію в 2013 році, але не змогла продати її Києву.

Швейцарська компанія "Leuppi & Schafroth Architekten" заявляє про плагіат проекту моста через Володимирську гірку в Києві. Інформацію про скандал опублікували журналісти програми "Наші гроші".

"Концепція і конструктивні рішення мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» в Києві взяті з проекту швейцарських архітекторів, які брали участь у конкурсі в 2013 році", - заявила співзасновник компанії Стефані Шафрот.

За її словами, 3D візуалізації їх проекту відрізняються "деякими деталями", але зберігають базову концепцію. Основні принципи проектування, конструктивне рішення і матеріали. Деталі, які не збігаються зі швейцарським проектом, - це відсутність ліфта і скляні елементи в перекриттях.

Шафрот уточнила, що перше місце на конкурсі 2013 року присуджено не було, проект з бюро і іспанської компанії розділили друге місце. Вона також додала, що компанія не отримала призових, які повинні були виплатити впродовж місяця після оголошення результатів.

За словами Шафрот, у 2017 році до їхнього бюро звернулися представники КМДА і запропонували реалізувати проект, проте сторони не змогли узгодити бюджет і графік будівництва. Компанія також відмовилася продати проект і його документацію.

Нагадаємо, у квітні 2013 року було оголошено міжнародний архітектурний бліц-конкурс на найкращий проект інженерно-архітектурного рішення мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками "Хрещатий" і "Володимирська гірка" в Києві. У лютому 2017 року керівник КМДА Віталій Кличко підписав розпорядження про будівництво мостового переходу. Контроль за виконанням будівництва покладено на заступника голови КМДА Олександра Спасибка. При цьому в розпорядженні було зазначено взяти до уваги проведення конкурсу на найкращий проект моста.

Восени 2017-го комунальне підприємство "Інженерний центр" (замовник будівництва) провів тендер на розробку проекту мостового переходу, який виграло ТОВ "Проектні системи Лтд". Пропозиції двох інших учасників були відхилені. Ціна цього договору спочатку була 3,63 млн грн, а надалі знижена до 1,45 млн грн. У 2018 році "Проектні системи Лтд" за переговорною процедурою отримали ще 10,14 млн грн на коригування та додаткові роботи по проекту. Крім того, фірма отримала 1,05 млн грн на авторський нагляд за будівництвом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram