ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Тютюнові вироби для нагрівання не є безпечними, - МОЗ

Агентство з контролю харчових продуктів США дозволило IQOS з певними застереженнями.

Тютюнові вироби для нагрівання не є безпечними, - МОЗ
Фото: Макс Левин

Міністерство охорони здоров'я України прокоментувало дозвіл Штатами тютюнових пристроїв для нагрівання. Агентство з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) дозволило вихід продукту на ринок США, але рішення цього агентства не свідчить про те, що нагрівання тютюну є повністю безпечним, повідомляє прес-служба МОЗ.

FDA дозволило продаж одного новітнього засобу куріння на території США, але з дуже жорсткими обмеженнями, які також застосовуються і до тютюнових виробів. Пристрої повинні мати відповідне маркування, як на пачках сигарет, реклама продукту - заборонена, і не тільки стіків, а й усіх компонентів системи, також заборонено продаж їх неповнолітнім. Ба більше, виробника зобов'язали інформувати FDA про всі плани з маркетингу заздалегідь, а FDA залишило за собою право відкликати своє рішення в разі порушення встановлених вимог.

"FDA НЕ визнала, що куріння тютюнового виробу для нагрівання безпечніше для здоров'я, оскільки не вистачає достовірних даних. Про це йшлося два роки тому, коли компанія-виробник тільки подала запит на дозвіл продавати свій продукт на території США. Відтоді рішення не змінилося", - сказано в роз'ясненні Міністерства охорони здоров'я.

Українське відомство зазначає, що стіки для нових систем куріння також містять тютюн і викликають залежність не менше, ніж куріння звичайних сигарет. Перехід на стіки також не допомагає відмовитися від звичайного куріння, а незалежних досліджень впливу на здоров'я, в тому числі - в довгостроковій перспективі, - недостатньо.

Нагадаємо, раніше про шкоду електронних систем куріння вже висловлювалася сама в.о. міністра Уляна Супрун. Вона також стверджує, що шкідливі речовини, що потрапляють в організм при згорянні сигаретного тютюну, залишаються і при нагріванні стіків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram