ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні вперше пройшов екофестиваль Актуально

В Україні з'явився новий фестиваль, який може стати однією з головних національних екоподій. Це - Одеський екофестиваль, який в такому форматі проводиться вперше в країні.

4 травня міський парк ім. Шевченка на один день став майданчиком, який зібрав як активістів екологічного способу життя, так і всіх охочих долучитися до ідеї охорони навколишнього середовища.

Під час фестивалю працювали такі локації, як лекторій, дитячий науково-пізнавальний кластер, організований за сприяння партнера фестивалю "Музею цікавої науки". А також еко-ярмарок, презентаційний блок з муніципальними, освітніми та громадськими тематичними проектами, а також відкритий майданчик для здачі твердих побутових відходів. Хедлайнером фестивалю став гурт ONUKA.

Жити екологічно - легко. У цьому впевнені представники руху "Можу собі дозволити", який став співорганізатором екофестивалю. На їхню думку, сьогодні кожному під силу зробити свій внесок у захист екології або ж заощадити природні ресурси.

"Ми можемо собі дозволити сортувати сміття. Можемо звести до мінімуму використання пластику. Здавати відходи на переробку залежно від їх виду. Навіть ці незначні дії є величезною підмогою в питанні мінімізації забруднень середовища", - кажуть учасники руху.

На думку екоактивістів Катерини Гречко і Володимира Савченко, людям давно необхідно звернути увагу на цю проблему. Сьогодні багатьма громадськими організаціями ведеться активна робота в цьому напрямі: наприклад, проект "Місто майбутнього", один з партнерів фестивалю, вже давно проводить екомаршрути, завдяки яким місто звільняється від великої кількості сміття. Катерина і Володимир також відзначили, що поки що правильне сортування можливе тільки в рамках таких фестивалів, а для того, щоб це стало нормою, чекає величезна робота.

"Екофестиваль - це об'єднання зусиль муніципалітету, громадськості, бізнес-сегменту та навчальних закладів навколо одного з головних глобальних викликів людству - погіршення екології. Таким проблемам можна протистояти лише спільно. В Одесі є чимало напрацювань в цій сфері, так само як є і величезна кількість корисних ініціатив від громадських організацій", - наголосив мер Одеси Геннадій Труханов.

"Українські міста і села більше не можна засмічувати. Необхідно будувати переробні підприємства і наповнювати екопрограми реальним змістом. Безумовно, потрібні рішення центральної влади: наприклад, закон про внесення в тариф на виробництво упаковки витрат на її утилізацію. Але це - перспективи. Зараз можна реалізувати реальні ініціативи, одна з яких, до речі, виходить від одеських школярів - закликати міські супермаркети відмовитися від використання та реалізації поліетиленових пакетів", - розповів ініціатор фестивалю, депутат міськради і голова благодійного фонду "Нам тут жити" Олександр Іваницький.

Сьогодні Одеса має всі шанси стати флагманом національного екоруху, вважає Сергій Назаров, генеральний директор агентства "GN consulting", який виступив як партнер фестивалю.

"Перший Одеський екофестиваль - це більше, ніж просто рядовий захід. Це реальний приклад згуртованості людей навколо масштабної проблеми. А значить, і шанс на її вирішення. Такі фестивалі чітко показують, що дійсно турбує людей, і демонструють готовність діяти спільно", - зазначив Назаров.

Організатори пообіцяли, що Екофестиваль стане регулярним і збільшуватиме свої масштаби. А головне, стане відправною точкою низки спільних проектів, що мають на меті очистити навколишнє середовище.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram