ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Міністерство охорони здоров'я підписало нові договори з Crown Agents і ПРООН на закупівлю ліків

Міжнародні організації поставлять в Україну онкопрепарати.

Міністерство охорони здоров'я підписало нові договори з Crown Agents і ПРООН на закупівлю ліків
Фото: 2day.kh.ua

Міністерство охорони здоров'я підписало нові договори з міжнародними організаціями Crown Agents і ПРООН на закупівлю ліків і медичних виробів за рахунок коштів держбюджету 2019 року. Про це повідомляє прес-центр МОЗ.

Найближчим часом міжнародні організації зможуть оголосити тендери на закупівлю ліків від дорослої онкології та частини орфанних захворювань.

МОЗ уже п'ятий рік поспіль здійснює закупівлі ліків через міжнародні організації. За цей час, за його даними, вдалося заощадити до 40% бюджетних коштів.

Оновлені умови договорів з організаціями дозволять контролювати терміни тендерних процедур і графіки поставок, які будуть враховувати пріоритетні потреби України в медикаментах і наявних залишків ліків.

Зі свого боку міжнародні організації надаватимуть плани закупівель по кожному окремому препарату або медвиробами. Завдяки цьому МОЗ зможе планувати очікувану дату поставки, а також контролювати весь процес закупівель.

МОЗ зможе на практиці спостерігати за процедурами тендерів міжнародних організацій.

Також вводиться постійний моніторинг цін кожної закупівлі медикаментів порівняно з цінами аналогічних позицій на внутрішньому ринку на ProZorro і з вартістю закупівлі минулого року.

Усього в цьому році закупівлі ліків і медпрепаратів будуть здійснюватися за 40 напрямами загальною вартістю близько 6,575 млрд гривень.

Відзначають, що вперше за останні роки в 2019-му МОЗ планує забезпечити спрямування онкології на 100%. Це стало можливим завдяки заощадженим державним коштам і ефективним міжнародним закупівлям: додатково закупили ліків на суму 900 млн гривень.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року на Prozorro запрацював державний інтернет-магазин у тестовому режимі. Весь процес закупівель буде схожий на замовлення через Amazon. У замовника буде можливість переглянути цінові пропозиції і вибрати потрібний товар.

Відзначено, що електронні каталоги будуть поширюватися тільки на закупівлі до 200 000 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram