ГоловнаСуспільствоЖиття

РФ демонстративно перешкоджає проходженню кораблів через Керченську протоку, - Цигикал

Морська охорона РФ спеціально підходить близько до українських берегів Азовського моря.

РФ демонстративно перешкоджає проходженню кораблів через Керченську протоку, - Цигикал
Петр Цигикал
Фото: пресс-служба президента

Російська Федерація продовжує порушувати міжнародне законодавство і перешкоджати проходженню українських кораблів через Керченську протоку.

Про це заявив голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал в ефірі UATV, повідомляють на сайті ДПСУ.

"Відбувається постійний огляд суден у районі Керченської протоки, які заходять у порти України з економічними цілями. Практично немає таких, які не оглядалися би - особливо, які прямують в Україну. Створюють штучну чергу, і наші судна оглядають набагато довше і пропускають останніми", - зазначив він.

Також, за його словами, морська охорона РФ демонстративно підходить близько до українських берегів Азовського моря.

"Ситуація ускладнюється тим, що це море вважається внутрішнім між двома державами. Тому важко визначити чіткі межі територіальних вод і прилеглих до них", - розповів Цигикал.

Він звернув увагу на те, що особливо важливим для України залишається питання вдосконалення морського законодавства. Над відповідними проектами Держприкордонслужба вже активно працює, в тому числі і з іноземними партнерами. Зокрема, Петро Цигикал зазначив, що саме зараз у Києві проходить Міжнародний круглий стіл, на якому представники правоохоронних структур і Міністерства оборони України і берегової охорони США обмінюються досвідом у цій сфері, проводиться напрацювання законодавчої бази, результат якої буде спрямовано до Верховної Ради.

Нагадаємо, напередодні Україна і РФ провели перші консультації з приводу звільнення українських моряків, захоплених Росією в листопаді минулого року.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими. Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

21 квітня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що жодних проблем для проходження військових кораблів України з Чорного моря в Азовське через Керченську протоку немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram