ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні запрацював перший банк грудного молока

Фахівці вже зібрали, дослідили і обробили близько 40 літрів донорського молока.

В Україні запрацював перший банк грудного молока
Фото: fraza.ua

На базі Перинатального центру в Києві почала працювати професійна лабораторія, де збирають, досліджують, обробляють і зберігають донорське грудне молоко. Про це повідомляє прес-центр МОЗ.

Безпечне грудне молоко будуть доставляти дітям, які з медичних або інших причин не можуть харчуватися молоком матері.

Повідомляють, що Банк молока запустили 1 березня 2019 року. За минулий період фахівці зібрали, дослідили і обробили близько 40 літрів донорського молока. Більш ніж 20 малюків уже отримали необхідне харчування.

МОЗ стверджує, що весь процес ретельно контролюється на кожному етапі. Фахівці перинатального центру в провідних зарубіжних клініках пройшли навчання і низку тренінгів.

Скористатися грудним молоком з Банку зможуть маленькі пацієнти стаціонару перинатального центру або інших лікувальних закладів Києва за призначенням лікаря-неонатолога.

Підкреслюють, що донором грудного молока може стати тільки здорова жінка в період лактації, яка годує свою дитину. Щоб стати донором, потрібно пройти спеціальне обстеження і здати необхідні аналізи. Також фахівці Банку грудного молока будуть проводити з потенційними донорами обов'язкові співбесіди й анкетування, пов'язані з їхнім способом життя, історіями інфекційних хвороб, поточним станом здоров'я.

Відзначають, що грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених - немовля отримує поживні речовини і вітаміни, а також разом з молоком отримує специфічні антитіла для захисту від хвороб. Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я 15 квітня заявило, що розробить тарифи на послуги догляду за пацієнтами з ВІЛ. Паліативну допомогу в цій сфері переведуть з грантового на державне фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram