ГоловнаСуспільствоЖиття

Патріарх Філарет пообіцяв прийняти Онуфрія в ПЦУ "як брата"

Філарет розвінчав міф про те, що нібито патріарх РПЦ Алексій розглядав можливість надати українській церкві незалежність.

Патріарх Філарет пообіцяв прийняти Онуфрія в ПЦУ "як брата"
Патриарх Филарет
Фото: Укринформ

Якщо глава церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій погодиться увійти в Єдину автокефальну церкву, патріарх Філарет поставиться до цього рішення позитивно.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Главком".

"Ми його приймемо як брата", - заявив почесний патріарх ПЦУ.

Також патріарх Філарет розвінчав міф про те, що нібито патріарх РПЦ Алексій розглядав можливість надати українській церкві повну незалежність, а його Грамота про самостійність на початку 90-х була лише першим кроком.

Він підкреслив, що ніхто не хотів давати Україні "ні автокефалії, ні самостійності і незалежності в управлінні".

"Але на Помісному соборі, який обирав патріарха Московського і на якому обрали не мене предстоятелем, а патріарха Алексія, я порушив питання, щоб права українського екзархату Української православної церкви були розширені. Тому що Михайло Горбачов тоді порушував питання про розширення прав республік. Оскільки Україна як республіка отримувала широкі права, то, відповідно, я хотів, щоб український екзархат мав більше прав. І тоді Собор виніс постанову, що УПЦ надається право самостійності і незалежності в управлінні, але в складі Московського патріархату", - розповів Філарет.

Він зазначив, що саме ту Грамоту привозив потім до Києва патріарх Алексій і в Софійському соборі після літургії вручив її Філарету.

"Це ще за часів СРСР. А коли Союз розпався і Україна оголосила себе незалежною державою, тоді я на Соборі української церкви порушив питання про повну незалежність. І ми на Соборі 1-3 листопада 1991 року прийняли таке рішення", - згадав він.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому була створена Православна церква України, очолив її митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко). 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополитові Епіфанію.

1 лютого перша парафія УПЦ МП у Харківській області перейшла в ПЦУ. Про те, як православні громади в Україні переходять у ПЦУ, читайте в матеріалі LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram