ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія відмовила Україні в "малому обміні" для звільнення Гриба, - Геращенко

Київ не визнає "судилища" над українцем і включить Гриба до всіх списків на обмін заручниками.    

Росія відмовила Україні в "малому обміні" для звільнення Гриба, - Геращенко
Павел Гриб на суде
Фото: Громадське

Українська сторона пропонувала провести так званий "малий обмін" українця Павла Гриба на засудженого в Україні росіянина, але РФ не виявила зацікавленості.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на дуже важкий стан здоров'я Гриба, ми з паном Марчуком (Євген Марчук, представник України в ТКГ, - ред.) пропонували в неофіційному форматі зробити малий обмін. Ми готові були, наприклад, передати росіянина... Жодної зацікавленості, жодної готовності", - розповіла Геращенко під час зустрічі неформальної депутатської групи "Мінська платформа" в Раді.

Вона також висловила стурбованість і протест у зв'язку з тим, що до Гриба не допустили місію лікарів Міжнародного комітету Червоного хреста.

Геращенко наголосила, що Україна не визнає "судилища" над українцем, і додала, що Київ включає Гриба до всіх списків на обмін заручниками.

Нагадаємо, російський суд визнав Гриба винним у закликах до тероризму та засудив його до шести років у колонії загального режиму. Після оголошення вироку українець оголосив голодування.

Гриба викрали в Білорусі в серпні 2017 року та вивезли в Росію. За версією слідства, він нібито причетний до підготовки теракту в сочинській середній школі №26. Крім того, у Росії називають Гриба "прихильником радикальних націоналістичних поглядів".

Здоров'я Павла за час, проведений у СІЗО, погіршилося. Наприкінці січня 2019 року стало відомо, що в нього з'явилися ознаки цирозу печінки і хвороби Альцгеймера.          

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram