ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Абелівську премію з математики вперше присудили жінці

Абелівську премію часто називають "Нобелівською премією з математики".

Абелівську премію з математики вперше присудили жінці
Карен Уленбек
Фото: abelprize.no

Норвезька академія наук оголосила лауреата Абелівської премії 2019 року. Ним вперше стала жінка - американський математик Карен Уленбек.

Премія присуджена їй "за піонерські досягнення в геометричних диференціальних рівняннях в частинах похідних, калібрувальній теорії поля і інтегрованих системах і за фундаментальний вплив її робіт на математичний аналіз, геометрію та математичну фізику", пише сайт N+1.

"Її теорії зробили революцію в нашому розумінні мінімальних поверхонь, наприклад, тих, що утворюють мильні бульбашки, і більш загальних проблем мінімізації високої розмірності", - сказав голова Абелівського комітету Ганс Мюнте-Каас, чиї слова цитує прес-служба.

Уленбек народилася в 1942 році, вчилася в університеті штату Мічиган, Нью-Йоркському університеті і Брандейському університеті в штаті Массачусетс. Їй довелося попрацювати в Массачусетському технологічному інституті, Каліфорнійському університеті в Берклі та Університеті штату Іллінойс. Зараз вона працює в Університеті штату Техас в Остіні і в Прінстонському університеті.

Оргкомітет премії відзначає, що Уленбек, крім іншого, стала другою жінкою в історії після Еммі Нетер, яка виступила з пленарною доповіддю на Міжнародному конгресі математиків в Кіото в 1990 році. Уленбек активно займається просуванням молодих математиків і виступає за гендерну рівність в математиці і науці загалом.

Абелівську премію часто називають "Нобелівською премією з математики". На відміну від, наприклад, Філдсовської медалі вона вручається щороку з 2003 року. Розмір премії - шість мільйонів крон (понад 17,5 млн гривень). У 2018 році премію отримав канадський математик Роберт Ленглендс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram