ГоловнаСуспільствоОсвіта

Кабмін пропонує прийняти закон про освіту з трьома моделями вивчення української мови

Також передбачаються конкурси на посади директорів шкіл і медпідготовки вчителів.

Кабмін пропонує прийняти закон про освіту з трьома моделями вивчення української мови
Фото: internat-mar.ucoz.ua

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді прийняти закон про повну загальну середню освіту, який включає три моделі імплементації мовних норм закону про освіту для національних меншин.

Відповідний законопроект був схвалено на засіданні уряду в середу.

Перша модель передбачає можливість викладання мовами меншин усіх предметів з 1-го по 11 (12)-й клас поряд з українською мовою. Зазначають, що ця модель буде чинною для нацменшин з "уразливими" мовами, тобто тих, які не мають власної держави для розвитку мовної термінології, а також для тих, які не живуть у середовищі власної мови.

У цю категорію входять кримські татари, оскільки ця нацменшина не має держави, яка розвивала б термінологію їх мови, а громада проживає виключно в україномовному або російськомовному середовищі.

Друга модель передбачена для нацгромад, мова яких належить до мов Європейського Союзу. Так, з 1-го по 4-й клас навчання буде проходити мовою нацменшини з вивченням української мови, а з 5-го класу - від 20% навчання українською мовою зі щорічним збільшенням його обсягу до не менш ніж 40% у 9-му класі. Для старшої школи передбачено не менш ніж 60% обсягу навчання українською.

Третя модель - для нацгромад, материнська мова яких належить до однієї з українською мовної сім'ї, а також які проживають переважно в середовищі власної мови. До таких мов належить російська. Діти, які вчитимуться за цією моделлю, будуть переходити на навчання предметів українською мовою (не менш ніж 80% часу) відразу після 5-го класу.

Також цей законопроект передбачає вибір директорів шкіл на конкурсних засадах і медичну підготовку вчителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram