ГоловнаСуспільствоЖиття

Інститут національної пам'яті ініціює перегляд дат заснування Дніпра і Павлограда

Дніпро старше на 252 роки.

Інститут національної пам'яті ініціює перегляд дат заснування Дніпра і Павлограда
Владимир Вятрович
Фото: Макс Левин

В рамках деколонізації України Інститут національної пам'яті ініціює перегляд дат заснування Дніпра і Павлограда в Дніпропетровській області.

Про це повідомив глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, не можна виводити дату заснування Дніпра з часів Катеринослава російської імператриці Катерини II, а Павлограда - від її сина Павла, адже обидва міста мають набагато давнішу, козацьку історію.

Як зазначив В'ятрович, Інститут національної пам'яті має намір розробити відповідний законопроект щодо деколонізації України, в якому передатація міст буде однією з його аспектів.

"Ми тільки починаємо дискусію про необхідність деколонізації в Україні і ті приклади, які я привожу, - це те, що ми вже напрацювали. На цьому тижні, 14 березня, відбудеться перша публічна дискусія на цю тему. Названі мною міста - Павлоград і Дніпро - це лише приклади. Ще приклад - Одеса, яка має набагато давнішу історію, ніж кінець 18 століття. Але це лише поверхневий рівень, який ми будемо поглиблювати під час дискусії за участю істориків, експертів, людей, які мають певний досвід щодо того, як відбувалася деколонізація в інших країнах", - зазначив Володимир В'ятрович.

За словами керівника Інституту національної пам'яті, деколонізація передбачає позбавлення в публічному просторі від слідів імперського минулого, зокрема, тих, які можуть бути використані для відновлення імперії, перш за все російської.

21 червня 2017 року на сесії міськрада Дніпра не підтримала проект рішення про перегляд віку міста і "додавання" йому ще 252 років. Частина депутатів поставила під сумнів думку істориків про необхідність передатації міста, частина - заявила про необізнаність в цьому питанні.

Раніше історики Дніпра заявили, що знайшли докази того, що місто старше на 252 роки і потребує передатаціі, адже рік заснування Катеринослава (сучасного Дніпра) - 1776 - нав'язаний ще Російською імперією. Насправді місто більш давнє і засноване в епоху козацтва, вважають історики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram