ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Британські лікарі домоглися ремісії в пацієнта з ВІЛ після пересадки кісткового мозку

"Лондонський пацієнт" став другим в історії.

Британські лікарі домоглися ремісії в пацієнта з ВІЛ після пересадки кісткового мозку
Фото: obozrevatel.com

Ученим вдруге в історії медицини вдалося домогтися ремісії у пацієнта з ВІЛ-інфекцією після пересадки кісткового мозку від донора з мутацією, яка блокує взаємодію вірусу з рецептором.

Про це пише N+1 з посиланням на журнал Nature.

Вірус імунодефіциту людини, як правило, провокує невиліковну хворобу, але незначна частина людей має мутацію в гені CCR5, що робить її носія стійким до зараження. Ідея використати цю мутацію з терапевтичною метою з'явилася після історії з "берлінським пацієнтом", коли 10 років тому чоловік з ВІЛ на ім'я Тімоті Браун вилікувався від інфекції після пересадки кісткового мозку від донора з мутацією.

Повторити успіх "берлінського пацієнта" досі не вдавалося, проте тепер автори статті в Nature Равіндра Гупта з Університетського коледжу Лондона і його колеги заявляють, що їм вдалося домогтися 18-місячної ремісії в іншого пацієнта чоловічої статі. Поки що надто рано говорити про повне одужання, підкреслюють вони.

"Цей "лондонський пацієнт", ВІЛ у якого вдалося приборкати після трансплантації кісткового мозку, вселяє надію. У інших пацієнтів, яких лікували тим самим методом, результатів не було... Якщо ми зможемо зрозуміти, чому ця процедура працює в одних людей і не працює в інших, ми наблизимося до нашої кінцевої мети лікування ВІЛ", - заявив Грем Кук з Імперського коледжу Лондона, який не брав участі в дослідженні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram