ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні офіційно з'явилася професія координатора з трансплантації органів

Офіційна назва в класифікаторі професій - трансплант-координатор.

В Україні офіційно з'явилася професія координатора з трансплантації органів
Фото: Макс Требухов

Міністерство економічного розвитку затвердило професію "трансплант-координатор" у державному класифікаторі професій за кодом 2229.2. Післядипломне навчання медиків, які бажають освоїти цю професію, почалося в лютому на базі Запорізької медичної академії, повідомляє прес-служба МОЗ України.

Трансплант-координатори забезпечуватимуть зв'язок між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема, перевірятимуть і отримуватимуть згоди на донорство, своєчасно і систематично оновлюватимуть інформацію в Єдиній державній системі трансплантації, організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів. В їх роботі буде важлива психологічна складова, адже саме координаторам з трансплантації належить будувати комунікацію між донорами (і їхніми сім'ями) і реципієнтами, які чекають на операції.

Відповідно до закону про трансплантацію, трансплант-координатор повинен мати вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня в галузі охорони здоров'я, соціальної роботи або соціальних і поведінкових наук.

"Розробка Єдиної державної системи трансплантації виходить на фінішну пряму. Відтепер трансплант-координатор - офіційна медична професія в Україні. Міністерство охорони здоров'я рухається по плану. Це складний і тривалий процес", - зазначив профільний заступник міністра Роман Ілик.

У МОЗ зазначають, що наступний курс післядипломного навчання за цією професією стартує вже 5 березня. Навчання є повністю безкоштовним, більш ніж 70% курсу становить практика. Деталі про курс і інформація щодо вступу за посиланням: https://goo.gl/NBnSFy

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram