ГоловнаСуспільствоПодії

Затримані на Контрактовій площі не мали стосунку до акції "Хто замовив Гандзюк", - Крищенко

Причиною для затримання, за його словами, стала спроба групи осіб приховати свої обличчя.

Затримані на Контрактовій площі не мали стосунку до акції "Хто замовив Гандзюк", - Крищенко
Момент задержания группы активистов на Контрактовой площади, 9 февраля 2018
Фото: Нацполиция Киева

Група осіб, яких доставили в поліцейську дільницю з Контрактової площі, не мала стосунку до акції "Хто замовив Катю Гандзюк?". Про це повідомив під час брифінгу начальник поліції Києва Андрій Крищенко, передає Цензор.НЕТ.

За його словами, поліцейські під час патрулювання помітили групу осіб, які були явно організовані і намагалися приховати обличчя.

"Поліцейським це дало підстави, згідно із законом, перевірити їхні документи. Вони не змогли пояснити мету, поліцейським це дало підстави провести поверхневу перевірку. Це дозволило на місці виявити кілька ножів, стартовий пістолет. Тому ухвалили рішення доставити 30 осіб у поліцейське управління. Під час цієї події жодна особа не заявила, що вона прийшла на акцію під умовною назвою "Хто замовив Катю Гандзюк?". У них не було символіки, атрибутики, банерів, які вказували б на те, що вони прийшли з цією метою", - сказав Крищенко.

Затримані провели в поліцейській дільниці близько години. Водночас на Контрактовій площі проходив захід кандидата в президенти і акція з вимогою розслідувати справу вбивства Гандзюк. Крищенко наголосив, що учасникам цих акцій ніхто не перешкоджав.

Ще однією непрямою причиною для затримання в поліції називають повідомлення про замінування Контрактової площі, де була запланована акція за участю 10 тисяч осіб.

Всього, за словами голови столичної поліції, затримали 24 людини, у них вилучили травматичний пістолет, газові балончики, ножі. Вночі всіх відпустили. За допомогою до медиків звернулися 10 осіб, з яких троє поліцейських, які отримали опіки очей. За інформацією Крищенка, ніхто не перебуває в стаціонарі.

Раніше Крищенко вибачився за поведінку поліції під час затримання активістів під райвідділом у Києві.

Нагадаємо, вчора співробітники поліції затримали щонайменше 50 осіб у центрі Києва. 10 з них перед мітингом Юлії Тимошенко - вони готувалися розгорнути акцію на підтримку Катерини Гандзюк. Ще 40 - біля райвідділу, куди прибули соратники затриманих. Затримання біля райвідділу відбувалося в жорсткій формі, із застосуванням сльозогінного газу.

Деякі правоохоронці, за словами активістів, під час затримання під райвідділом кричали "Лежати, бандеро".

В результаті близько 20 активістів отримали поранення, поліція повідомила про трьох госпіталізованих правоохоронців. Вночі всіх затриманих відпустили.

Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом перевищення поліцейськими повноважень. У поліції заявили про порушення кримінальної справи за спробу захоплення райвідділу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram