ГоловнаСуспільствоЖиття

Синод Православної церкви України прийняв перші рішення

Затверджено перший склад Синоду і глави синодальних управлінь.

Синод Православної церкви України прийняв перші рішення
Фото: Иван Сидор

Синод Православної церкви України у вівторок, 5 лютого, провів перше засідання і прийняв низку рішень. Засідання Синоду організовано в Будинку митрополита на території заповідника "Софія Київська", повідомляє прес-служба ПЦУ.

Під час засідання були затверджені титули архієреїв Помісної Церкви, встановлено порядок найменування єпархій в разі, якщо ці найменування дублюються, - в такому разі єпархія іменується відповідно до подвійного титулу архієрея.

Релігійні організації, що входили до складу кожної єпархії станом на 15 грудня 2018, залишаються в складі відповідної єпархії. Перехід духовенства і парафій між єпархіями Помісної Церкви можливі тільки на основі канонічних правил, тобто за згодою архієреїв обох єпархій, завіреною відповідними документами.

Вирішено, що Святійший Патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією в складі парафій та монастирів м.Києва (виключаючи Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир), які до 15 грудня 2018 перебували в його підпорядкуванні як Патріарха Київського і всієї Руси-України.

З огляду на особливе значення Михайлівського Золотоверхого монастиря м.Києва його намісника архієпископа Вишгородського Агапіта прирівняли в правах до єпархіального архієрея.

Синод розглянув і прийняв типовий статут управління єпархії для єпархій Помісної Церкви.

У зв'язку з обранням ректора Київської православної богословської академії митрополита Епіфанія предстоятелем, на вакантну посаду призначено першого проректора протоієрея Олександра Трофимлюка. Також його призначили главою управління духовної освіти і богословської науки.

Головою Синодального управління військового духовенства затверджено митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана, а главою управління соціального служіння та благодійності - архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія. Керівництво управлінням зовнішніх церковних зв'язків залишено за митрополитом Епіфанієм.

З метою координації зусиль Церкви на допомогу жертвам порушення прав людини і особам, які незаконно позбавлені волі, які перебувають на окупованих територіях України і в Російській Федерації, створена «Православна місія допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі». Главою місії призначили архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента.

Також затверджено перший склад Синоду Української автокефальної церкви. Крім постійних членів Синоду Патріарха Філарета, митрополита Львівського Макарія і митрополита Вінницького і Барського Симеона, членами Синоду є дев'ять непостійних членів: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман, митрополит Вишгородський Агапіт, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, а також архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, який був відсутній у зв'язку з хворобою.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року православні церкви в Україні провели об'єднавчий собор, а 6-7 січня 2019 року предстоятель єдиної української православної церкви Епіфаній отримав томос про автокефалію ПЦУ.

3 лютого в Софійському Соборі відбулася церемонія інтронізації (на світський манер - інавгурації) предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія (Думенка). У цей день йому виповнилося 40 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram