ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова МінТОТ вважає, що мирний план Сайдіка легітимізує "ЛНР" і "ДНР"

"Дуже цікаво, що він "виринув" паралельно зі з'їздом деяких опозиційних структур".

Голова МінТОТ вважає, що мирний план Сайдіка легітимізує "ЛНР" і "ДНР"
Вадим Черныш
Фото: 24tv.ua

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш вважає, що "мирний план" спецпредставника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка легітимізує "ЛНР" і "ДНР".

Про це він заявив на прес-конференції.

"У цьому плані є відсилання, що перехідна адміністрація буде працювати не тільки з обраними органами місцевого самоврядування, а й з "адміністративними структурами, які діють зараз". Це означає, що на проміжний період відбувається фактично легітимізація утворень, які себе називають органами всередині окупованих територій і про яких ще недавно автори цього документа говорили, що вони не визнають їх легітимності", - сказав Черниш.

За його словами, наразі міністерство вже отримало документ, який є неофіційним і складається з 19 сторінок.

"Дуже цікаво, що цей документ поширювався серед певної категорії дипломатів, але чомусь він раптом "виринув" у газеті кілька днів тому паралельно зі з'їздом деяких опозиційних структур. Можливо, так збіглося, але, на мій погляд, у цьому є певна закономірність", - додав голова МінТОТ.

Нагадаємо, 28 січня Сайдік розповів про розробку нового мирного плану для врегулювання ситуації на Донбасі, згідно з яким для організації місцевих виборів ОБСЄ повинна працювати спільно з ООН. Сайдік зазначив, що аби документ отримав юридичну силу, його повинні підписати лідери країн "нормандського формату" і ратифікувати український і російський парламенти.

Уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко назвала план Сайдіка "недипломатичною самодіяльністю" і виключила можливість його спільної ратифікації з РФ.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що мирний план Сайдіка не містить принципово нових пропозицій і вимагає подальшого доопрацювання. За словами глави українського МЗС, цей план за змістом - те саме, що й Мінські домовленості. "Ті самі яйця, тільки в профіль", - сказав Клімкін.

У той самий час спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає план Сайдіка механізмом реалізації Мінських угод. Він пояснив, що ці домовленості гарні на папері, але не втілені в життя. Волкер також підкреслив, що аби їх реалізувати, Росія повинна припинити бойові дії на території України і погодитися на введення на Донбас миротворців ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram