ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Пацієнти, які підписали декларації в приватних клініках, можуть зробити щепленя в комунальних лікарнях

Механізму передавання безкоштовних вакцин у приватні клініки зараз немає, але над ним працюють.

Пацієнти, які підписали декларації в приватних клініках, можуть зробити щепленя в комунальних лікарнях
Фото: Макс Левин

Громадяни, які уклали декларації з лікарями первинної ланки в приватних клініках, можуть безкоштовно отримувати вакцини за календарем щеплень в комунальних і державних медичних установах. Про це з посиланням на МОЗ пише "Інтерфакс-Україна".

"Зараз, якщо ви підписали декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром з приватної клініки або лікарем-ФОП, вакцинацію можна пройти в будь-якому комунальному закладі охорони здоров'я", - повідомляє відомство.

Якщо лікар комунальної медустанови відмовляє у вакцинації декларанту приватної клініки, потрібно звернутися до головного лікаря, а якщо вирішити питання не вдалося і за участю головного лікаря, варто звернутися до місцевого департаменту охорони здоров'я.

Зараз МОЗ погоджує механізм передавання приватним клінікам вакцин, що були закуплені за кошти держбюджету для пацієнтів, які уклали декларації з сімейними лікарями в таких клініках.

"Поки що не варто шукати вакцин, гарантованих державою і безкоштовних для громадян за календарем щеплень, у приватних клініках. Наразі забезпечення вакцинами приватних медичних закладів - відповідальність керівництва таких закладів. Планується, що вакцини, закуплені за державний рахунок, стануть доступні в приватних клініках і кабінетах лікарів-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ). Механізм передавання таким установам вакцин за кошти держбюджету зараз узгоджується МОЗ України", - уточнюють у відомстві.

Нагадаємо, з жовтня 2018 року пацієнти можуть безкоштовно робити щеплення за календарем щеплень в приватних закладах охорони здоров'я первинної ланки, а також у лікарів, що працюють як фізособи-підприємці. Крім того, згідно з календарем щеплень, імунобіологічними препаратами, закупленими за бюджетні кошти, будуть забезпечені пологові будинки, незалежно від форми власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram