ГоловнаСуспільствоЖиття

Назви ПЦУ і УПЦ закріплені за Київською митрополією, - Мінкультури

"Ці два терміни будуть вживатися як синонімічні, це погоджено з Фанаром".

Назви ПЦУ і УПЦ закріплені за Київською митрополією, - Мінкультури
Андрей Юраш
Фото: religionpravda.com.ua

Назви "Українська православна церква" і Православна церква України - рівнозначні та закріплені за Київською митрополією.

Про це розповів директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш, передає LB.ua.

"Ці два терміни будуть вживатися як синонімічні, це погоджено з Фанаром безпосередньо", - сказав він під час міжнародної експертної конференції "Юрисдикційний статус Київської православної митрополії в 1686 році: богослов'я, канонічне право та культурно-історичний аспект" у Києві.

Юраш нагадав, що 30 січня відбулася реєстрація статуту нової помісної церкви, а 30 листопада 2018 року було зареєстровано Ставропігію (представництво) Вселенського патріархату в Україні. "Ці дві події підтверджують, що українське православ'я живе в новому вимірі - не тільки в значенні ідентифікації, а й у значенні інституціональному", - зазначив Юраш.

Він підкреслив, що УПЦ МП втрачає підтримку українського суспільства через діяльність своїх священнослужителів (підтримка війни проти України, проклинання музейних працівників, побажання їм смерті і т.п.).

"УПЦ МП, яка починала з 100% громадської підтримки, на сьогодні має тільки 15-16%", - повідомив Юраш.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, очолив її митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко). 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію. Юридичне оформлення ПЦУ, за його словами, завершиться найближчим часом.

20 грудня 2018 року Верховна Рада зобов'язала УПЦ МП змінити назву - в законопроекті №5309 йдеться, що релігійна організація, керівний центр якої розташований на території держави-агресора, зобов'язана вказати це в своїй назві.

26 січня Мінкультури оприлюднило список релігійних організацій, які повинні змінити назву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram