ГоловнаСуспільствоВійна

Волкер про мирний план Сайдіка: спочатку Росія повинна припинити війну і дозволити ввести миротворців

"Мінські угоди важливі, оскільки вони встановили ключові правила".

Волкер про мирний план Сайдіка: спочатку Росія повинна припинити війну і дозволити ввести миротворців
Курт Волкер
Фото: twitter

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Мартін Сайдік не запропонував альтернативу Мінським угодами, а лише висловив деякі ідеї їх утілення.

Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу "Прямий", передає "Укрінформ".

"У кожному разі спочатку Росія повинна прийняти рішення припинити війну і дозволити введення на Донбас миротворчої місії ООН... Наскільки я розумію, не йдеться про заміну Мінських домовленостей, а про те, як знайти шляхи для їх втілення", - пояснив Волкер свою позицію щодо "мирного плану" Сайдіка.

На його думку, Мінські угоди важливі, оскільки вони встановили ключові правила: припинення вогню, відведення важкого озброєння, виведення іноземних військ і незаконних збройних формувань, відновлення державного кордону між Україною і Росією.

"Це дуже важливі пункти. Ми не хотіли б їх втрачати, позбувшись цих угод. Проблема в тому, що вони не виконані. Росія ніколи не дотримувалася припинення вогню. Не було відведення важкого озброєння. Російські війська продовжують перебувати на сході України. Росія продовжує фінансувати незаконні формування і надавати їм озброєння. Вони підтримують існування двох так званих "республік", - підкреслив Волкер.

Американський дипломат пояснив, що якщо Росія дійсно хоче миру і поліпшити життя людей на Донбасі, вона мала б погодитися на проведення миротворчої операції ООН на Донбасі. Це відкрило б шлях до миру і безпеки на цій території.

"А це означає виведення російської армії і демонтаж так званих "республік", - зазначив Волкер.

Він підкреслив: якщо Росія хоче позбутися санкцій і відновити повагу світової спільноти, вона повинна "повернути мир, імплементувати Мінські угоди і по-справжньому повернути Україні контроль над її територіями".

"Сайдік демонструє, що існують певні ідеї і від них можна відштовхуватися. Але передумовою для цього може бути тільки рішення Росії припинити війну і прийняти миротворчу місію ООН, щоб налагодити мирне і безпечне середовище. Лише коли ці пункти будуть реалізовані, то матимуть сенс і всі інші речі", - додав Волкер.

Нагадаємо, днями в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung Сайдік повідомив про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості і який мають затвердити країни "нормандської четвірки": Україна, РФ, Франція і Німеччина.

Заяву Сайдіка розкритикували в Україні. Зокрема, на думку голови МЗС Павла Клімкіна, мирний план не містить принципово нових пропозицій і вимагає подальшого доопрацювання.

Сам Сайдік також заявив, що альтернативи Мінським домовленостям не існує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram