ГоловнаСуспільствоЖиття

Оприлюднено список релігійних організацій, які повинні змінити назву

Відповідно до закону, релігійна організація, керівний центр якої розташований в державі-агресора, зобов'язана вказати це в своїй назві.

Оприлюднено список релігійних організацій, які повинні змінити назву
Обнародован список религиозных организаций, которые должны изменить название
Фото: Предоставлено автором

Міністерство культури України оприлюднило перелік релігійних організацій (об'єднань), яким необхідно внести зміни в свою назву і статут, згідно з новою редакцією закону "Про свободу совісті та релігійні організації". Відповідний список опубліковано в урядовій газеті "Урядовий кур'єр" у суботу, 26 січня.

Як зазначається, за результатами релігієзнавчої експертизи, проведеної Міністерством культури України, встановлено, що під "дію частин сьомої та восьмої статтей 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо перейменування підпадають релігійні організації, які діють на території України і входять до складу таких релігійних об'єднань:

  1. Російська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ),

  2. Російська (Російська) Старообрядницька Церква (безпопівська згода), інша назва - Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ),

  3. Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ),

  4. Російська (Російська) Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода),

  5. Російська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ).

"Релігійним організаціям, які діють на території України і входять до складу (є частиною) релігійних об'єднань згідно з переліком, який додано, в строк не пізніше трьох місяців внести до свого статуту (положення) передбачені частиною сьомою статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" зміни і подати їх на реєстрацію в установленому порядку", - йдеться в повідомленні.

У переліку також значаться: релігійний центр Київська митрополія УПЦ, 53 релігійні управління, 19 духовних навчальних закладів, 271 монастир та інші.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Рада прийняла законопроект №5309, який свідчить, що релігійна організація, керуючий центр якої розташований в державі-агресора, зобов'язана вказати це в своїй назві.

У прийнятому Радою законі йдеться, що входження релігійної організації до складу іншої організації визначається за їх статутами. У статуті УПЦ МП кажуть, що вона з'єднана з Помісними православними церквами з РПЦ і в своєму управлінні керується постановами собору РПЦ від 1990 року, коли замість українського екзархату РПЦ була створена УПЦ МП.

У статуті РПЦ сказано, що центр управління УПЦ МП розташований в Києві (ця норма з'явилася в 2017 році, вже після реєстрації законопроекту про перейменування). Але там же йдеться, що рішення соборів РПЦ є обов'язковими для УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram