ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Відмова від щеплень уперше увійшла в десятку глобальних загроз здоров'ю

Вакцинація рятує від передчасної смерті 2-3 млн осіб на рік.

Відмова від щеплень уперше увійшла в десятку глобальних загроз здоров'ю
Фото: narodna-pravda.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала список глобальних загроз людству 2019 року. У нього, зокрема, вперше потрапила відмова від щеплень. ВООЗ зазначає, що розширення охоплення вакцинацією дозволить уникнути до 1,5 мільйона передчасних смертей на рік, пише N + 1.

За даними ВООЗ, відмова від щеплень має різні причини, в тому числі відсутність доступу до сучасних вакцин і невпевненість у їхній безпечності. Зазначають, що кількість випадків кору зросла на 30%, і це зростання частково обумовлене відмовою від щеплень. Через це багато країн, які були близькими до викорінювання кору на своїй території, зіткнулися зі зростанням захворюваності.

2017 року американські вчені провели комп'ютерне моделювання, яке показало, що зниження охоплення дітей вакцинацією від кору в США на 5% призведе до триразового зростання випадків цього захворювання і підвищення витрат на охорону здоров'я, тобто на 2,1 млн доларів на рік.

У ВООЗ зазначили, що вакцинація є одним з найефективніших способів боротьби з хворобами і вже рятує від передчасної смерті 2-3 млн осіб на рік.

Крім відмови від щеплень, у список глобальних загроз увійшли забруднення повітря (головна, за версією ВООЗ, загроза) і зміна клімату, неінфекційні захворювання на зразок діабету і раку, нова пандемія грипу, важкі умови життя через конфлікти і екологічні кризи, стійкість до антибіотиків, лихоманка Ебола й інші небезпечні інфекційні захворювання, слабкі системи первинної медико-санітарної допомоги, лихоманка денге і ВІЛ.

Як повідомляли, з початку року в Україні від кору померло четверо людей. МОЗ закликає робити щеплення і не маніпулювати темою вакцинації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram