ГоловнаСуспільствоЖиття

НАБУ повідомило про підозру ще шести учасникам держзакупівель "Укрзалізниці"

Їх підозрюють у заволодінні понад 98 млн грн під час закупівлі пального за завищеними цінами.

НАБУ повідомило про підозру ще шести учасникам держзакупівель "Укрзалізниці"
Фото: 112.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили шести особам про підозру у заволодінні понад 98 млн гривень ПАТ "Укрзалізниця" в результаті закупівлі пального за завищеними цінами.

Про це інформує прес-служба НАБУ.

Зокрема, мова йде про начальника, головного інженера, в.о. начальника Одеського відділення, головного інженера Одеського відділення філії "ЦТС "Ліски" ПАТ "Укрзалізниця" та двох директорів двох комерційних підприємств.

Дії всіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5. ст. 191 КК України ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

Як встановило слідство, у 2016 році ПАТ "Укрзалізниця" почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів в Азію. За проектом, один з напрямків транзиту пролягав Чорним морем. З цією метою на баланс "Укрзалізниці" були передані два пороми - "Герої Шипки" і "Герої Плевни", які планувалося використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року "Центр транспортного сервісу "Ліски" провів тендер на закупівлю паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого - комерційна компанія повинна була поставити 6,743 тис. тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором постачання, укладеним у липні 2016 року.

"Закупівлі за цим договором ЦТС "Ліски" здійснила в грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби у закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які вимагали суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект "Шовковий шлях" втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо. Утім, комерційна компанія-переможець тендеру постачала товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримала від ЦТС "Ліски" 101,5 млн грн", - повідомили в НАБУ.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у серпні 2017 року. У результаті слідчих дій, проведених у взаємодії з ПАТ "Укрзалізниця" та Державною аудиторською службою України, особи, причетні до скоєння злочину, в серпні 2018 року повернули "Укрзалізниці" незаконно відчужені кошти.

Раніше повідомлялося, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро розслідують факт заволодіння коштами акціонерного товариства "Укрзалізниця" під час організації закупівель матеріалів за завищеними цінами. Про підозру повідомили сімом особам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram