ГоловнаСуспільствоЖиття

НАБУ підозрює сімох людей у привласненні 93,2 млн гривень "Укрзалізниці"

Також перевіряється причетність до корупційної схеми депутата Ради.

НАБУ підозрює сімох людей у привласненні 93,2 млн гривень "Укрзалізниці"
"Укрзализныця"
Фото: 112.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро розслідують факт заволодіння коштами акціонерного товариства "Укрзалізниця" під час організації закупівель матеріалів за завищеними цінами

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

Зазначають, що 15 січня детективи НАБУ повідомили сімом особам про підозру. Зокрема йдеться про голову правління - генерального директора виробника стрілочної продукції (ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України); першого заступника гендиректора виробника стрілочної продукції (ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України); засновника - директора фіктивної компанії-переможця торгів (ч.2 ст.27, ч.5 ст.191, ч.2 ст.27, ч.2 ст.28, ч.1 ст.205, ч.1 ст. 366 КК України); директора компанії-посередника (ч.2 ст.27, ч.5 ст.191 КК України); а також про трьох співробітників Філії Центру забезпечення виробництва ПАТ "Українська залізниця" (ч.2 ст.27, ч.3 ст.358 і ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України).

Як встановило слідство, підозрювані протягом грудня 2015 року - березня 2017-го організували закупівлю стрілочної продукції за завищеними цінами із залученням підконтрольних підприємств-посередників і таким чином заволоділи коштами в розмірі близько 93,28 млн гривень.

Розслідування детективи НАБУ почали в червні 2017 року за власним напрацюваннями.

Трьох підозрюваних - двох посадових осіб підприємства-виробника і керівника компанії-посередника - затримано. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Крім того, детективи НАБУ підготували проект подання на зняття недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата, який, за даними слідства, є організатором зазначеної корупційної схеми.

Нагадаємо, в червні 2018 року міністр інфраструктури Володимир Омелян зажадав скасувати великий тендер "Укрзалізниці" на закупівлю стрілочних переводів у фірм-прокладок. Тендер, про який заявив міністр, стосується закупівлі стрілочних переводів і запчастин. Єдиним акредитованим виробником стрілочних переводів для УЗ є "Дніпропетровський стрілочний завод". Але УЗ замість того, щоб провести переговорну процедуру закупівлі з ним, оголосила тендер, на який заявки подали ТОВ "Крендлз" і ТОВ "Дніпрозалізничпостачання". При цьому "Крендлз" перемогло в усіх 52 лотах у трьох відповідних тендерах.

У 2017 році НАБУ відкрило кримінальну справу за результатами закупівель у "Крендлз" і "Дніпрозалізничпостачання" на загальну суму 1,3 млрд грн. Слідство підозрює, що вартість продукції була завищена на 40% у результаті проведення фіктивних тендерів з підставними компаніями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram