ГоловнаСуспільствоПодії

Шахраї виманили у трьох київських пенсіонерів майже півмільйона гривень

Постраждалі повірили, що повинні заплатити за надання допомоги родичам.

Шахраї виманили у трьох київських пенсіонерів майже півмільйона гривень
Фото: пресс-служба НАБУ

У Києві група шахраїв виманила у пенсіонерок близько півмільйона гривень. Підозрюваних затримано, повідомляє прес-служба регіонального управління поліції.

Жертвами шахраїв стали три сусідки, вони звернулися в Солом'янське управління поліції протягом одного тижня. За словами потерпілих, невідомі заволоділи їхніми грошима під приводом лікування родичів.

"Це такий поширений вид шахрайства, коли люди називаються співробітниками поліції, працівниками соціальних служб або медичними працівниками. В основному зазначені афери розраховані на громадян похилого віку. І правоохоронці недавно затримували групу таких осіб, які виманювали під різними приводами гроші у літніх людей. І надалі було доведено 10 епізодів злочинної діяльності правопорушників", - розповів начальник Головного управління Національної поліції Києва Андрій Крищенко.

В останньому випадку зловмисники діяли за такою схемою: дзвонили на стаціонарний телефон пенсіонерам і повідомляли про ДТП, в яку нібито потрапив хтось із близьких. Щоб почати лікування, потрібно терміново передати гроші медикам, які можуть приїхати за ними у квартиру.

Одна з постраждалих - 82-річна пенсіонерка - підготувала суму, яку вимагали шахраї, проте під час спілкування зловмисник розгубився, не зміг відповісти на питання, потім вихопив із рук жінки гроші і втік.

Наступною жертвою стала її 74-річна сусідка, яка за аналогічним сценарієм віддала гроші "фельдшеру". Коли зрозуміла, що її надурили, викликала наряд поліції і надала опис підозрюваного.

Поліцейські помітили чоловіка, схожого за описом в орієнтуванні. Під час поверхневого огляду поліцейські виявили в нього близько 6000 доларів США, якими він заволодів у третьої жертви. Підозрюваного затримали, він спілкується зі слідством.

Правоохоронці з'ясували, що вилучені гроші належали 79-річній киянці. Також встановили особу зловмисника і його співучасника, якого зараз розшукують. Правопорушниками виявилися уродженці Луганської області, 1984 та 1991 років народження. Раніше вони притягувалися до кримінальної відповідальності і відбували покарання в місцях позбавлення волі за аналогічні злочини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram