ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд виправдав екс-поліцейського, який нібито покривав незаконний видобуток бурштину

Суд не врахував у доказах записи телефонних розмов, оскільки їх могли змонтувати.

Суд виправдав екс-поліцейського, який нібито покривав незаконний видобуток бурштину
Земля после добычи янтаря
Фото: Макс Левін

Суд виправдав колишнього начальника Сарненського районного відділу поліції Рівненської області Ігоря Харитонова, обвинуваченого в покриванні незаконного видобутку бурштину. Про це йдеться у вироку суду.

Харитонов очолював Сарненський райвідділ поліції з листопада 2015-го по травень 2016 року, був звільнений, тому що не пройшов переатестацію. Прокуратура і Служба безпеки України звинуватила його в тому, що 15 березня 2016 року Харитонов зажадав від своїх підлеглих, які виїхали на місце незаконного видобутку бурштину, покинути місце злочину і нікого не затримувати.

За версією обвинувачення, такі дії начальника райвідділу були навмисними і призвели до того, що нелегальні копачі бурштину змогли забрати мотопомпи та безперешкодно покинути місце злочину.

Суд вивчив записи телефонних переговорів Харитонова з підлеглими, надані СБУ, однак відмовився вважати їх доказами у справі, оскільки "неможливо встановити, чи піддавалися ці записи монтажу".

Під час судового розгляду співробітники райвідділу поліції, що проходять у справі як потерпілі, відмовилися від претензій до колишнього начальника. Вони стверджують, що Харитонов зажадав покинути місце злочину, коли там уже не було видобувачів бурштину і необхідності в поліції теж не було. На суді так само виявилося, що в день злочину Харитонов перебував на лікарняному, а тимчасово виконувачем обов'язки начальника райвідділу був його заступник.

З огляду на це, суд наприкінці грудня 2018 року відмовився визнати Харитонова винуватим у перевищенні службових повноважень і наданні незаконних вказівок підлеглим.

Нагадаємо, в жовтні 2028 року в Рівненській області видобувачі бурштину під час бійки з поліцейськими пошкодили три службових автомобілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram