ГоловнаСуспільствоЖиття

Вселенський патріархат оприлюднив текст Томосу для України

Текст документа оприлюднено англійською, грецькою та українською мовами.

Вселенський патріархат оприлюднив текст Томосу для України
Фото: пресс-служба президента

У понеділок, 14 січня, Вселенський патріархат оприлюднив текст Томосу про надання автокефалії Православній церкві України.

Текст документа оприлюднено на англійській, грецькій та українській мовах.

"Цим підписаним Патріаршим і Синодальним Томосом ми визнаємо і проголошуємо встановлену в межах території України Автокефальну Церкву нашою духовною дочкою і закликаємо всі світові Православні Церкви визнавати її як сестру і згадувати під ім'ям «Святійша Церква України» як таку, яка має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів або засновувати парафії за межами держави, вже існуючі відтепер підкоряються, згідно з порядком, Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в Діаспорі, оскільки юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української держави", - йдеться в документі.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос для ПЦУ. 6 січня документ офіційно вручили митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

7 грудня предстоятель ПЦУ провів божественну літургію в Соборі Святої Софії в Києві. Під час богослужіння в соборі був Томос. Потім документ знову відвезли в Стамбул, де 9 січня його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram