ГоловнаСуспільствоЖиття

Томос повернувся в Україну, - Порошенко

Сувій Томосу про автокефалію доставлений зі Стамбула в Рівне.

Томос повернувся в Україну, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко повідомив, що сувій Томосу про автокефалію Православної церкви України вже повернувся з Константинополя, де його підписували члени Синоду Вселенського патріархату.

Про це він заявив виступаючи в Свято-Покровському кафедральному соборі в Рівному, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні вранці Томос повернувся в Україну. І рішенням предстоятеля, з благословення його святості, він тут, у Рівному", - сказав Порошенко.

Після його слів сувій Томосу внесли в храм і продемонстрували присутнім.

"Томос, який прирівнюється до Акту про Незалежність України, сьогодні в Рівному. Це історична подія, яка назавжди увійде в історію цього храму", - сказав президент.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос для ПЦУ. 6 січня документ офіційно вручили митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

7 грудня предстоятель ПЦУ провів божественну літургію в Соборі Святої Софії в Києві. Під час богослужіння в соборі розміщувався Томос. Потім документ знову відвезли в Стамбул, де 9 січня його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

ПЦУ планує передати оригінал Томосу в держархів, а в Софійському соборі буде представлена копія документа, яку зможуть побачити всі охочі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram