ГоловнаСуспільствоЖиття

На Буковині ПЦУ обіцяє зберегти звичну мову богослужіння після переходу парафій

"Ніщо не повинне бути перешкодою для об'єднання".

На Буковині ПЦУ обіцяє зберегти звичну мову богослужіння після переходу парафій
Фото: Lb.ua

Представники Православної Церкви України в Чернівецькій області повідомили, що при переході церковних громад національних меншин в єдину українську церкву їм збережуть мову богослужіння, до якої вони звикли.

Про це під час брифінгу після спільного богослужіння розповіли архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій і архієпископ Буковинський і Хотинський Герман, повідомляє Укрінформ.

"У багатьох румунських засобах масової інформації ще до Собору Об'єднання розповідали, що, нібито, буде суцільна українізація церкви, а наша область, як відомо, багатонаціональна. Таким чином, лякали румуномовне населення Буковини, що, нібито, зараз українці прийдуть і заберуть ваш мову, ваші традиції та ін. Але це неправда. Наша церква відкрита абсолютно для всіх, незалежно від того, хто якою мовою розмовляє або якою мовою хоче здійснювати богослужіння", - сказав архієпископ Буковинський і Хотинський Герман.

Архієрей навів приклад однієї з перших буковинських громад, які прийняли рішення перейти від Московського патріархату в ПЦУ, і їм залишили церковнослов'янську мову богослужіння.

"Ось, наприклад, прихід села Шишківці Кіцманського району. Після переходу в єдину українську церкву люди попросили залишити церковнослов'янську мову в богослужінні. Вони до неї звикли, так чому ми повинні бути проти? Запитали у Блаженнішого митрополита Епіфанія, він також підтримав це рішення, я благословив, і залишили там церковнослов'янську мову. Так само і з румуномовними селами нашої області. Якщо люди захочуть, то залишать румунську мову богослужіння, якщо захочуть - перейдуть на українську. Ніщо не повинно бути перешкодою для об'єднання", - додав архієпископ.

Нагадаємо, після завершення урочистого богослужіння в соборі святого Георгія в Стамбулі перед підписанням Томосу про автокефалію Православної церкви України спікер Ради Андрій Парубій заявив, що в ПЦУ перейшли понад 40 парафій УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram