ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ може посилити держрегулювання цін на ліки

У 2018 році ціни на деякі ліки з національного переліку істотно виросли.

МОЗ може посилити держрегулювання цін на ліки
Фото: Depositphotos/SashaKhalabuzar

Держава може посилити регулювання цін на препарати, що входять в Національний перелік основних лікарських засобів. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заступника міністра охорони здоров'я Романа Ілика.

"У 2018 року виробники не склали іспиту - ціни на деякі препарати з Нацпереліку істотно виросли. Тобто якщо бізнес в особі виробника не хоче відповідально ставитися до нової політики, то з боку держави має відбуватися більш жорстке регулювання цін. І це очевидно. Залишається тільки визначити модель ціноутворення та правила. У нашої команди напрацювання з цього приводу є. Вони прості, зрозумілі, чесні і прозорі", - сказав Ілик.

За словами чиновника, МОЗ моделює правила, ґрунтуючись як на цінах внутрішнього українського ринку, так і з урахуванням референтних цін в інших країнах, щоб сформувати справедливу ціну на обов'язкові ліки.

Заступник міністра зазначив, що держава жорстко регулює ціну на ліки, які входять в програму реімбурсації (відшкодування) вартості.

"Також держава повинна гранично регулювати ціну на ліки, включені в Нацперелік. Виробники, міжнародні непатентовані назви яких потрапляють до Національного переліку, отримують гарантію з боку держави, які лікарські засоби воно планує закуповувати. Отже, логічно, тут повинні працювати також нові правила ціноутворення", - сказав Ілик.

Нагадаємо, сьогодні МОЗ опублікувало звіт експертів про роботу служб екстреної медичної допомоги. Аналіз показав, що медики працюють задовільно, але протоколи їхніх дій з хворим, включаючи перелік ліків першої допомоги, вимагають перегляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram