ГоловнаСуспільствоЖиття

УПЦ МП і РПЦ засудили Варфоломія за підписання Томосу для України

У цих церквах вважають, що Варфоломій "порушив церковні канони".

УПЦ МП і РПЦ засудили Варфоломія за підписання Томосу для України
Фото: EPA\UPG

В УПЦ МП і РПЦ звинуватили Вселенського патріарха Варфоломія в розкольництві, коментуючи підписання Томосу для Православної церкви в Україні.

"Цей документ створений і підписаний з ігноруванням абсолютно всіх фундаментальних канонічних правил, за якими живе не тільки наша церква, але й всі інші помісні церкви", - сказав глава інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент російському інформагентству ТАСС.

"Ми сьогодні спостерігали завдяки трансляції, що патріарх Варфоломій співслужив розкольникам. Згідно з Апостольськими і святоотчими правилами, той, хто співслужить розкольникам, сам вступив у розкол", - вважає архієпископ.

Він наголосив, що УПЦ МП з величезним болем констатує цей факт і вважає, що це не "тільки особиста духовна драма патріарха Варфоломія, але і величезна спокуса для віруючих людей".

Представник УПЦ МП також розкритикував згадку президента України Петра Порошенка в тексті Томосу про автокефалію Православної церкви України.

"Річ у тому, що патріарх Варфоломій живе в іншій реальності. Очевидно, йому складно зрозуміти, що в європейських державах повноваження державної влади і повноваження церкви чітко розмежовані", - сказав він.

Климент вважає, що за фактом про жодну автокефалію для ПЦУ мова не йде, оскільки всі важливі церковні рішення в Україні повинні будуть узгоджуватися з Константинопольським патріархатом. Це ж стосується і Святого мира, яке надаватиметься новій українській церкві також цим Патріархатом.

Водночас Російська православна церква заявила, що підписанням Томосу для української церкви патріарх Варфоломій "остаточно відірвав себе від світового православ'я".

"Патріарх Варфоломій сьогодні остаточно відірвав себе від світового православ'я, вступивши в розкол", - сказав прес-секретар патріарха Московського і Всієї Русі священик Олександр Волков, передає ТАСС.

За словами Волкова, "підписання Томосу мізерне з погляду канонів і трагічне для Варфоломія та його прихильників, які підписали сьогодні свою духовну капітуляцію".

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року була створена православна церква в Україні, яка об'єднала УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул був у Онуфрія.

Сьогодні, 5 січня, Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос для ПЦУ. Завтра, 6 січня, документ офіційно вручать митрополиту Епіфанію.

7 січня предстоятель ПЦУ проведе божественну літургію в Соборі Святої Софії в Києві. Під час богослужіння у соборі буде Томос.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram