ГоловнаСуспільствоЖиття

Серед військових капеланів представників УПЦ МП не було і немає, - Генштаб

Нині 148 священиків православної церкви офіційно перебувають на посадах у ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужбі.

Серед військових капеланів представників УПЦ МП не було і немає, - Генштаб
Фото: Макс Левин

Серед релігійних організацій, які надавали і продовжують надавати духовну підтримку українським військовим, немає представників Української православної церкви Московського патріархату.

Про це заявив представник Генштабу ЗСУ Олексій Терещук, передає Укрінформ.

"З 2014 року співпраця ЗСУ та релігійних організацій була взаємною, відбувалося об'єднання зусиль одночасно. На жаль, Московський патріархат (УПЦ МП - ред.) не виявив бажання. Це їхнє бачення, і цифри говорять самі за себе, який внесок кожної релігійної організації", - зазначив Терещук.

Як поінформували в Генштабі, в липні 2014 року при штабі АТО запрацювала перша каплиця з капеланом УГКЦ Андрієм Зелінським, а на кінець 2014 року більшість військових частин, які виконували бойові завдання в зоні АТО, мали на волонтерських засадах своїх духовних наставників.

За інформацією Генштабу, серед релігійних організацій, які здійснюють душпастирську опіку українських військовослужбовців, були представники УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської - п'ятдесятників. У заходах щодо задоволення духовних потреб ЗСУ не брали участі лише представники Української православної церкви Московського патріархату, зазначив Терещук.

За словами першого заступника голови Синодального управління військового духовенства Православної церкви протоієрея Тараса Мельника, нині 148 священиків православної церкви офіційно перебувають на посадах в ЗСУ, Нацгвардії і Держприкордонслужбі. Інші священнослужителі у складі Синодального управління, яких всього близько 600, надають допомогу на волонтерських засадах.

За словами Мельника, на сьогодні фактично в кожному військкоматі закріплені священики, які духовно допомагають військкомам, працюють з учасниками АТО та їхніми сім'ями, із сім'ями загиблих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram