ГоловнаСуспільствоЖиття

​Чотирьох українців підозрюють у створенні онлайн-платформи з продажу персональних даних в DarkNet

За рік такої діяльності хакери отримували понад $22 млн прибутку.

​Чотирьох українців підозрюють у створенні онлайн-платформи з продажу персональних даних в DarkNet
Фото: facebook.com/cyberpoliceua

Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомив про припинення діяльності однієї з найвідоміших платформ з продажу персональних даних у DarkNet.

Про це повідомила прес-служба НПУ у Фейсбуці.

"Встановлено особи чотирьох громадян України, причетних до створення, організації та адміністрування однієї з найвідоміших у DarkNet онлайн-платформи з продажу персональних даних користувачів мережі. До документування цієї злочинної групи були залучені правоохоронці Домініканської Республіки, Індонезії, Іспанії, Франції та України", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що хакери протягом останніх п'яти років безперешкодно отримували доступ до облікових записів PayPall, Amazon, eBay, WellsFargo, Suntrust Bank of America. Для отримання доступу вони використовували спеціально створене шкідливе програмне забезпечення. Жертвами їхніх дій стали громадяни України, Канади, Великобританії, Іспанії, Франції.

Серед поширюваної хакерами інформації - логіни, паролі, персональні дані користувачів, їхні телефони, реквізити банківських карт та інша необхідна для авторизації інформація.

"Наприклад, зловмисники отримали перелік облікових записів, викрадених в результаті злому одній із соцмереж, яка налічувала майже 0,5 млрд користувачів. Отримавши перелік облікових записів, хакери використовували спеціалізовані скрипти для визначення кількості облікових записів, які дають доступ до банківських аккаунтів жертв і веб-сайтів електронної комерції. Надалі організатори цього сайту скуповували ці бази облікових записів і автоматизовано перевіряли їх на валідність. Вартість одного облікового запису становила в середньому $2,5 долара. Облікові записи, що містять пароль до поштової скриньки жертви, коштували вдвічі більше", - повідомили в кіберполіції.

Приблизний загальний річний обіг онлайн-платформи становив близько $22 млн.

Фото: facebook.com/cyberpoliceua

Працівники кіберполіції провели санкціоновані обшуки на території Одеської та Волинської областей і в Києві. За їх результатами було вилучено комп'ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи. Всі скерували на експертизу.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) ККУ.

Нагадаємо, раніше кіберполіція затримала хакера, що поширював віруси для крадіжки даних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram