ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти з січня запускає ЗНО для вчителів початкової школи

Педагоги, які пройшли атестацію, отримають 20% надбавки до зарплати.

Міносвіти з січня запускає ЗНО для вчителів початкової школи
Минобразования запускает ВНО для учителей
Фото: EPA/UPG

У січні 2019 року стартує пілотний проект сертифікації вчителів, у якому зможуть взяти участь педагоги початкових класів.

Проект розрахований на тисячу учасників, повідомляється на сайті Міністерства освіти.

"Через механізм Сертифікації ми хочемо знайти тих кращих провідників Нової української школи, агентів змін, які готові ділитися і поширювати сучасні методики навчання. Реалізувати таку мету можна лише за умови добровільності процесу, тому ми будемо ретельно стежити за дотриманням цього принципу. У 2019 році ми обмежили кількість учасників до 1 тис. осіб, а також поширили це тільки на одну категорію педагогів-вчителів початкових класів. Пілотування сертифікації також продовжиться в 2020 2021 роках, я сподіваюся, що в наступні роки ми зможемо розширити і кількість можливих учасників, і категорії вчителів, які зможуть брати участь у сертифікації", - розповіла міністр освіти Лілія Гриневич.

Міністр також зазначила, що ті, хто успішно пройде атестацію, отримає відповідний сертифікат, зможе зарахувати підвищення на одну кваліфікаційну категорію і отримати 20% надбавки до заробітної плати.

Єдина обов'язкова вимога до кандидатів на участь - стаж роботи не менш ніж два роки. Реєстрація розпочнеться на сайті Українського центру оцінювання якості освіти 15 січня і завершиться 1 лютого 2019 року.

Безпосередньо сертифікація складається з трьох етапів - перевірки практичної діяльності викладача, зовнішнього незалежного тестування, яке буде проведено у період осінніх канікул, і оцінки електронного портфоліо, в яке повинні бути занесені анкета самооцінювання, опис власного навчального заняття (програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, відео-фрагмент уроку) і, за бажанням педагога, додаткові матеріали.

Портфоліо має бути завантажено на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

"Я хотіла б наголосити, що навіть у випадку, якщо з якихось причин ви сертифікацію не пройдете - це ніяк не вплине ні на роботу, ні на статус", - додала Гриневич.

Нагадаємо, Міністерство освіти розробило проект програми зовнішнього незалежного оцінювання для вчителів початкової школи. Документ оприлюднено для громадського обговорення до кінця грудня.

Раніше Гриневич заявила, що не може зараз обіцяти підвищення зарплати для освітян у 2019 році, оскільки Україні доведеться виплачувати борги за запозиченнями. У січні 2018 року вчителям підвищили зарплати до 6,5-8,5 тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram