ГоловнаСуспільствоЖиття

О 14:00 середи добігає термін воєнного стану

Воєнний стан вводили на 30 діб у 10 областях.

О 14:00 середи добігає термін воєнного стану
Фото: пресс-служба президента

У середу, 26 грудня, о 14:00 добігає термін дії указу президента про введення воєнного стану в 10 областях України з 14:00 26 листопада до 14:00 26 грудня.

Указ разом із законом про його затвердження набув чинності 28 листопада, після опублікування в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України".

Воєнний стан вводили на 30 діб у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській і Чернігівській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Таке рішення ухвалили у зв'язку з актом збройної агресії Росії в районі Керченської протоки і загрозою масштабного вторгнення на тлі окупації Криму та частин Донецької та Луганської областей.

За словами президента Петра Порошенка, за час воєнного стану Україна посилила протиповітряну оборону і наростила Повітряні сили, також доукомплектувала військові підрозділи, скоротила терміни бойового злагодження, посилила охорону держкордону, а також активізувала роботу військової промисловості.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники атакували українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря і захопили 24 українських моряків. Після цього Україна ввела воєнний стан у 10 прикордонних з РФ і Придністров'ям областях із 26 листопада по 26 грудня.

На час воєнного стану Держприкордонслужба обмежила в'їзд у країну чоловікам - громадянам РФ - у віці від 16 до 60 років. За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, заборона на в'їзд залишиться чинною і далі.

Голова МВС Арсен Аваков заявив, що в разі наземної агресії Росії воєнний стан буде продовжено. Раніше, в листопаді, прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив упевненість, що продовжувати режим ВС у грудні не доведеться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram