ГоловнаСуспільствоВійна

Троє моряків з "Яни Капу" відмовилися свідчити ФСБ Росії

21 український моряк заявив, що є військовополоненим.

Троє моряків з "Яни Капу" відмовилися свідчити ФСБ Росії
"Яны Капу" 24 ноября 2018 года
Фото: bellingcat.com

Троє українських моряків з буксира "Яни Капу", взяті в полон росіянами 25 листопада біля Керченської протоки, заявили, що є військовополоненими і відмовилися свідчити.

Про це повідомив у Фейсбуці російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу групи адвокатів українських моряків.

За його словами, адвокати команди захисту військовополонених моряків зустрілися з Юрієм Будзилом і Андрієм Шевченком - членами екіпажу рейдового буксира "Яни Капу". За словами захисників, Шевченко був у доброму гуморі, на здоров'я не скаржився. Список необхідних предметів і продуктів уже передали волонтерам.

"Протягом слідчих дій Будзило заявив слідчому під протокол, що є військовополоненим. Від дачі інших свідчень відмовився", - додав Полозов.

Він також повідомив, що адвокат Іслям Веліляєв зустрівся з моряком Михайлом Власюком (також член екіпажу "Яни Капу").

"До початку слідчих дій адвокат зміг наодинці поговорити з Михайлом. Власюк повідомив, що утримується у двомісній камері, а всі необхідні продукти і речі йому передали через волонтерів. На здоров'я він не скаржиться, почувається нормально, не пригнічений. Адвокат роз'яснив Михайлу, що йому необхідно робити, якщо з боку оперативників ФСБ або сусіда по камері буде здійснюватися психологічний тиск з метою обмовити себе, своїх бойових товаришів чи визнати провину", - зазначив Полозов.

Потім під час слідчих дій Власюк під протокол заявив, що є військовополоненим.

"Він став 21 українським моряком, який заявив російським слідчим ФСБ, що є військовополоненим", - зазначив Полозов.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людей - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

27 листопада пропагандистський телеканал TVC.RU опублікував відео допиту затриманих українців російськими силовиками. На відео, зокрема, командир однієї з військових частин ВМС Володимир Лісовий говорить про те, що "свідомо ігнорував" запити з боку РФ і усвідомлював, що "дії українських суден створюють провокацію". На відео видно, що Лісовий читає з аркуша заздалегідь підготовлений текст.

Проте 12 грудня командир малого броньованого артилерійського катера "Бердянськ" Роман Мокряк заявив, що не має наміру свідчити до звільнення його екіпажу. Командир буксира "Яни Капу" Олег Мельничук також відмовився давати свідчення в російському суді. Після них почали відмовлятися свідчити ФСБ Росії й інші військовополонені моряки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram