ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун спростувала міф про лікувальні властивості джин-тоніка

В.о. голови МОЗ вважає нерозумним лікуватися алкоголем чи вживати його для профілактики.

Супрун спростувала міф про лікувальні властивості джин-тоніка
Ульяна Супрун
Фото: Владислав Мусиенко

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун спростувала міф про те, що алкогольні напої мають лікувальні властивості.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Ними розтирають тіло, роблять настоянки чи краплі або просто п'ють з метою “оздоровитися“. Як можна здогадатися — у вживанні алкоголю великої користі для здоров’я немає. Натомість існують деякі алкогольні напої, які мають статус "лікувальних". До прикладу - популярний коктейль джин-тонік.Тільки цілющі властивості має не джин, а саме безалкогольний тонік. У його складі є речовина хінін, яку давно використовують ц медицині", - зазначила Супрун.

За її словами, лікувальні властивості хініну виявили ще в 17 столітті. Зараз він входить у протоколи ВООЗ для лікування малярії.

"У комбінації джину з тоніком є своя історія. Британські офіцери в Індії на початку 19 століття пили тонік, щоб захиститися від малярії. Але через гіркоту тонік їм не дуже смакував, тому до напою додали воду, цукор, лимон і джин. Так було винайдено напій, який, за словами Черчилля, “врятував більше життів та глузду англійців, ніж усі лікарі в імперії“, - розповіла в.о. голови МОЗ.

Вона також зазначила, що зараз більшість тоніків, які можна придбати в магазині, містять невелику кількість хініну і не такі гіркі, як традиційний напій.

"Щоб отримати відповідне дозування хініну проти малярії - потрібно випити далеко не один коктейль!" - пише Супрун.

"Пити чи в будь-якому іншому вигляді застосовувати алкоголь для профілактики чи лікування хвороб нерозумно. Всі можливі позитивні ефекти, які містить у собі алкоголь, зрештою перекриваються його згубними властивостями", - підкреслила міністр охорони здоров'я.

Нагадаємо, влітку влада США відмовилася від досліджень про користь алкоголю, які, як з'ясувалося, фінансували виробники алкогольних напоїв.

Раніше в Міністерство охорони здоров'я України заявили, що безпечної дози алкоголю не існує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram