ГоловнаСуспільствоЖиття

Три парафії Московського патріархату у Вінницькій області перейшли в ПЦУ

До ПЦУ приєдналися храми в селі Тютьки, Рівець і Коло-Михайлівка.

Три парафії Московського патріархату у Вінницькій області перейшли в ПЦУ
Православная Церковь Украины
Фото: EPA/UPG

У Вінницькій області ще три парафії Московського патріархату приєдналися до Православної Церкви України.

Про це повідомляють на сайті Вінницької єпархії ПЦУ.

Зазначають, що в ПЦУ перейшли храми в селі Тютьки, Рівець і Коло-Михайлівка. Парафія храму святої великомучениці Параскеви в Тютьках зробила свій вибір ще напередодні Об'єднавчого Собору 15 грудня. Разом з настоятелем отцем Іваном Просяновським релігійна громада вирішила підтримати ПЦУ.

Уже після Собору, 19 грудня, громада підтвердила своє рішення і приєдналася до помісної Православної Церкви України.

"За богослужінням підносилися молитви за Предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія і митрополита Вінницького і Барського Симеона. Радісна новина швидко розійшлася по селу. Старенькі парафіяни, а також ті, хто не змогли бути у храмі, бо були зайняті на роботі, телефонували і вітали настоятеля. Староста парафії розповідає, що її телефон також був «червоний»", - йдеться в повідомленні.

Радісно сприйняли пропозицію перейти під юрисдикцію ПЦУ і в селі Рівець, де отець Іван Просяновський також є настоятелем. Парафіяни заявили, що ніколи не сумнівалися у своєму священику і будуть раді разом з ним у подальшому молитися в єдиній українській церкві.

Також до Української помісної православної церкви приєдналася парафія села Коло-Михайлівка, де править благочинний Вінницького району архімандрит Дорофей (Маркевич). Він разом з митрополитом Симеоном був учасником Об'єднавчого Собору в Києві.

Нагадаємо, раніше Мінкультури анонсувало тисячі мирних переходів між юрисдикціями церков. Так, станом на 18 грудня в міністерство подзвонили із шести областей і висловили бажання змінити релігійну юрисдикцію.

Православна церква в Україні була створена 15 грудня і об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Епіфаній, як було анонсовано раніше, отримає томос про автокефалію у переддень Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

УПЦ МП відмовилася визнати створення ПЦУ. Митрополит Епіфаній виключив силове захоплення храмів УПЦ. Проте Синодальне управління військового духовенства раніше повідомило, що отримало декілька звернень від військових священиків про те, що представники РПЦ отримали від ФСБ вказівку застосовувати так звані "мобільні силові групи" проти мирян і священнослужителів УПЦ МП, які вирішили увійти в Православну Церкву України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram