ГоловнаСуспільствоЖиття

Вселенський патріарх запросив Епіфанія на Фанар для вручення томосу

6 січня церковні лідери проведуть спільну службу.

Вселенський патріарх запросив Епіфанія на Фанар для вручення томосу
Фото: пресс-служба президента

Вселенський патріарх Варфоломій запросив новообраного Предстоятеля Православної церкви в Україні митрополита Епіфанія для вручення томосу.

"З божою славою, радістю і задоволенням Вселенський патріархат оголошує про успішне завершення роботи Об'єднавчого собору утворенням нової православної автокефальної церкви в Україні", - йдеться в комюніке секретаріату Константинопольського патріарха.

Додається, що митрополит Епіфаній зв'язався з Варфоломієм після того, як Об'єднавчий собор обрав його предстоятелем єдиної Української церкви.

Він висловив свою повагу і "попросив благословення матері-церкви на здійснення служіння", йдеться в повідомленні.

У відповідь Варфоломій запросив Епіфанія на Фанар (резиденція Вселенського патріарха - ред.), щоб провести спільну службу на честь свята Богоявлення - 6 січня.

Нагадаємо, 15 грудня було створено Православну церкву України, яка об'єднала УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній (Думенко), який отримав титул митрополита Київського і всієї України.

Колишній митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній входить до найближчого оточення Філарета. Він був фактичною "десницею" Філарета - патріаршим намісником. Епіфанію (в миру Сергій Думенко) 39 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram