ГоловнаСуспільствоЖиття

Кіберполіція викрила шахраїв, які виманили понад 20 млн гривень на "фінансових ринках"

Організатора узяли під варту, троє співучасників - під домашнім арештом.

Правоохоронці затримали групу інтернет-шахраїв
Фото: npu.gov.ua
Правоохоронці затримали групу інтернет-шахраїв

Національна поліція затримала групу шахраїв, яка обманом і шахрайством виманила у громадян понад 20 млн гривень. Злочинна група працювала на території шести регіонів, зараз заарештовано сімох учасників угруповання, в тому числі 34-річного організатора, повідомляє прес-служба НПУ.

Працівники кіберполіції встановили, що злочинна група складалася з 9 учасників, їхня діяльність маскувалася за п'ятьма офіційно зареєстрованими підприємствами.

Зловмисники створили і підтримували діяльність веб-ресурсу, націленого на заволодіння коштів учасників фінансових операцій. Вони використовували методи агітаційного характеру для залучення громадян до інвестування коштів у торгівлю на фінансових ринках, зокрема пропонували потенційним клієнтам купувати цінні папери для отримання прибутку.

Використовуючи бренди "HQbrocers" і "trade12", шахраї задіяли різні веб-ресурси для імітації добросовісної ділової репутації. Після чого так звані "брокери" повинні були створити в потерпілого помилкове уявлення про торги на світових біржах. На комп'ютер потерпілого встановлювали спеціальне програмне забезпечення для проведення торгів, фактично здійснюючи віддалений контроль за його пристроєм. У постраждалих складалося враження, що вони співпрацюють з іноземними компаніями, які торгують цінними паперами, є учасниками фондового ринку та мають відповідні дозволи та ліцензії.

Учасники групи організували діяльність офісів для "операторів", "технічних працівників" і "брокерів" у Києві (три), Харкові, Дніпрі й області, Запоріжжі та Маріуполі.

Усього було проведено 26 обшуків на території міста Києва, Київської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької і Донецької областей за місцем розташування офісів і за місцем проживання співучасників злочинного угруповання.

Під час обшуків поліція вилучила близько 200 телефонів (як мобільних, так і IP-телефонії), комп'ютерну техніку та додаткові носії інформації. Виявлено документи, що підтверджують злочинну діяльність шахраїв - товарні чеки, довідки, експрес-накладні, акти прийому-передачі, записи про дані клієнтів. Також вилучено гроші та наркотики. Зараз усе вилучене направлено на проведення всіх необхідних експертиз.

Сімох учасників цієї злочинної групи на чолі з організатором затримано. Судом їм обрано запобіжний захід - організатора і трьох його спільників узяли під варту, ще трьох - під домашній арешт.

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Нагадаємо, раніше цього тижня кіберполіція закрила два офіси бінарних опціонів, які виманювали гроші клієнтів так само.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram