ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна отримає Томос 6 січня, - архієпископ Євстратій

УПЦ КП представить свого кандидата на верховенство в помісній церкві на соборі 15 грудня.

Україна отримає Томос 6 січня, - архієпископ Євстратій
Архиепископ Евстратий (Зоря)
Фото: facebook/Євстратій Зоря

Майбутній глава помісної православної церкви в Україні отримає Томос про автокефалію в переддень Різдва, 6 січня 2019 року в Константинополі.

Про це заявив прес-секретар УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), передає Бі-бі-сі.

УПЦ КП провела 13 грудня свій архієрейський собор для підготовки до об'єднавчого собору і визначила єдиного кандидата на посаду предстоятеля майбутньої церкви.

Євстратій зазначив, що 6 січня в Константинополі "має відбутися божественна літургія, співслужіння Вселенського патріарха і предстоятеля (помісної церкви), і після цього йому буде вручено Томос".

15 грудня, за його словами, ієрархи УПЦ КП прийдуть на собор. Кожен візьме із собою двох людей: одного клірика і одного ченця або мирянина. УПЦ КП представить свого кандидата на верховенство в помісній церкві на соборі.

"У нас є єдина пропозиція щодо кандидатури, яку запропонують собору", - сказав представник УПЦ КП. Він відмовився назвати цю людину, зазначивши, що її почують учасники Собору 15 грудня.

Голосування буде таємним, як раніше і запропонував Вселенський патріарх Варфоломій.

Спочатку всі учасники собору визначать трьох головних претендентів. А тільки потім архієреї таємним голосуванням виберуть з цієї трійки предстоятеля.

Комісія представників православних церков України, яка веде підготовку до об'єднавчого собору, вже розглянула проект статуту майбутньої помісної церкви.

"Ми пройшли по проекту статуту, який був запропонований від синоду Вселенського патріархату. Дискутували, певні речі збережено, деякі речі змінено, дещо відкинуто", - розповів представник УПЦ КП.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Україні, а також офіційно затвердив, що церквою-матір'ю для України є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему голові УПЦ КП Філарету і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію.

Архієрейський собор, під час якого представники українських православних церков повинні прийняти рішення про об'єднання церкви і обрати її предстоятеля, відбудеться 15 грудня у Святій Софії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram