ГоловнаСуспільствоЖиття

Львівська область оголосила рік Степана Бандери і ОУН

У 2019 виповнюється 110 років від дня народження лідера українського національного руху.

Львівська область оголосила рік Степана Бандери і ОУН
Марш в честь Степана Бандеры в Киеве
Фото: EPA/UPG

У Львівській області 2019 рік оголошено роком Степана Бандери і Організації українських націоналістів.

Про це повідомляється на сайті Львівської облради.

"З нагоди святкування в 2019 році 110-річчя від дня народження видатного політичного діяча, лідера і голови Проводу ОУН (б), політичного в'язня концтабору Заксенхаузен обласна рада оголосила 2019-й рік роком Степана Бандери", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що департамент внутрішньої і інформаційної політики та департамент з питань культури, національностей та релігій ОДА повинні напрацювати та узгодити з профільною постійною комісією облради план заходів з відзначення Року Степана Бандери.

Також депутати підтримали рішення проголосити 2019-й рік роком Організації українських націоналістів (ОУН) з метою належного відзначення 90-ї річниці Першого Конгресу українських націоналістів.

Нагадаємо, в липні депутати Житомирської облради проголосували за те, щоб оголосити 2019-й рік роком Степана Бандери.

5 грудня в Верховній Раді зареєстрували проект постанови, яким пропонують повернути Степану Бандері звання Героя України посмертно.

У січні 2010 року президент Віктор Ющенко удостоїв Степана Бандеру звання Героя України. Однак, в квітні Донецький окружний адмінсуд скасував це рішення, оскільки він не був громадянином України. У серпні 2011 року Вищий адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції.

Степан Бандера народився в 1909 році в селі Старий Угринів (нині - Калуський район Івано-Франківської області) в родині місцевого священика. У 1940 року він очолив Організацію українських націоналістів. Бандеру поховано на кладовищі у Мюнхені. Після декількох актів вандалізму пропонувалося перепоховати його останки в Україні. Цю ідею підтримав міністр закордонних справ Павло Клімкін.

У 2016 році Московський проспект в Києві перейменували на проспект Бандери.

У жовтні 2017 року Львівська облрада звернувся до президента Петра Порошенка з проханням повернути Бандері та головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу звання Героїв України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram