ГоловнаСуспільствоЖиття

Генпрокуратура передала до суду справу судді Дніпровського суду, який незаконно заарештував активістів Майдану

Ймовірно, мова йде про суддю Олександра Дзюбу, звільненого в січні 2018 року.

Генпрокуратура передала до суду справу судді Дніпровського суду, який незаконно заарештував активістів Майдану
Днепровский районный суд Киева
Фото: Сергей Нужненко

Генпрокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно заступника голови Дніпровського районного суду Києва, причетного до незаконних арештів активістів Майдану у 2014 році. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Досудове розслідування встановило, що взимку 2014 року суддя ухвалив завідомо неправосудне рішення про утримання під вартою 4 осіб, незаконно затриманих на Майдані 18 лютого за нібито участь у масових заворушеннях.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 375 КК України (ухвалення суддею завідомо неправосудних рішень, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене з корисливих мотивів та в інших особистих інтересах).

Оскільки обвинувачений працював у суді, до підслідності якого належить здійснення кримінального провадження, одночасно з переданням обвинувального акта, прокурор подав клопотання про зміну підсудності і передавання справи в інший суд.

Нагадаємо, що за вказаним епізодом незаконного затримання і протиправного переслідування учасників мітингів і зборів у суд ще в грудні 2016-го і січні 2017-го спрямував обвинувальні акти стосовно заступника начальника Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві - начальника слідчого відділу, його заступника, 6 слідчих, а також прокурора відділу прокуратури Києва. Водночас судовий розгляд зазначеного обвинувального акта досі не розпочато у зв'язку з тривалими розглядами заяв про самовідвід суддів Голосіївського районного суду м. Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram