ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ анонсувало скорочення часу приїзду "швидкої" до 10 хвилин у містах

Об'єднані диспетчерські з'являться в семи областях.

МОЗ анонсувало скорочення часу приїзду "швидкої" до 10 хвилин у містах
Фото: Макс Требухов

У 2019-му Міністерство охорони здоров'я України планує вдосконалити службу "швидкої допомоги", завдяки чому скоротиться час опрацювання виклику і час приїзду бригади до хворого. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Завдяки створенню і модернізації об'єднаних диспетчерських служб по всій країні диспетчери екстрених дзвінків будуть витрачати менше часу на опрацювання викликів, а до пацієнта буде виїжджати та машина, яка перебуває найближче до адреси виклику", - сказано в повідомленні.

Об'єднані диспетчерські служби створять 2019 року в Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Хмельницькій, Черкаській і Чернівецькій областях. В інших регіонах служби оновлять і модернізують.

"Введення об'єднаних диспетчерських служб означає, що кожен українець зможе зателефонувати на єдиний номер 103 і буде певен, що за потреби до нього скерують найближчу машину швидкої допомоги - навіть якщо вона буде з іншого району", - вважають у Міністерстві охорони здоров'я.

За прогнозами міністерства, об'єднані диспетчерські служби скоротять час опрацювання виклику з 3-5 хвилин до однієї в 90% випадків. Норматив приїзду "швидкої" на екстрені випадки вдасться скоротити до 10 хвилин у містах і до 20 хвилин у сільській місцевості. Завдяки нововведенням пробіг автомобілів екстреної допомоги зменшиться на 20%.

Міністерство охорони здоров'я закликає місцеву владу сприяти Центрам екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у створенні сучасних диспетчерських служб.

Нагадаємо, в Києві з 1 вересня вже працює об'єднана диспетчерська служба.

У рамках реформи охорони здоров'я під екстрену медичну допомогу підпадають невідкладні стани пацієнта - раптова непритомність, розлади дихання, болі в ділянці серця, кривава блювота, кровотечі, а також усі види травм, включаючи ДТП, стихійні лиха і аварії на виробництві. У таких ситуаціях медики повинні приїжджати за викликом за 8 хвилин. Якщо стан здоров'я не загрожує життю людини, наприклад, загострення хронічного захворювання, застуда або підвищена температура, на виїзд вирушає бригада "швидкої" допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram