ГоловнаСуспільствоЖиття

Захоплених у полон українських моряків вивезли до Москви, - постпред президента в Криму (оновлено)

У РФ проти них почали порушувати кримінальні справи.

Захоплених у полон українських моряків вивезли до Москви, - постпред президента в Криму (оновлено)
Фото: Цензор

Поранених українських моряків, яких захопили російські військові в Азовському морі, доставили в Москву.

Про це повідомив постійний представник президента України в Криму Борис Бабін в ефірі "5 каналу".

За його словами, військовослужбовців прооперували. Водночас Україні досі невідомо точної кількості поранених.

Бабін запевнив, що Київ на міжнародному рівні вимагає не порушувати права українців.

"Наскільки нам відомо, вони їх у Москву вивезли. Стан не легкий, було зроблено операції. І це вже свідчить, що це не якісь подряпини. Нас турбує кількість поранених, тому що на момент припинення зв'язку з групою кораблів ВМС наше керівництво мало інформацію про шістьох поранених людей. Виникає питання - де інші, в якому вони стані? І ми будемо це питання ставити, зокрема в тому форматі, який передбачений міжнародним гуманітарним правом", - заявив Бабін.

Він також повідомив, що РФ почала порушувати кримінальні справи проти захоплених у полон українських військових Військово-морських сил Збройних сил.

Оновлення. Російське інформагентство ТАСС повідомило, що троє поранених українських моряків перебувають у лікарні Керчі і їх стан - стабільний.

"Стабільний стан їх, усе нормально, не погіршується. Почуваються чудово", - розповів співрозмовник агентства і уточнив, що зараз у лікарні чергують слідчі.

Також росЗМІ повідомляють, що троє поранених моряків знаходяться у відділенні травматології Керченської лікарні №1 імені Пирогова.

Артеменко Андрей
Фото: facebook/Артеменко Андрей
Артеменко Андрей

"За даними джерел ЗМІ - у лікарні перебувають Артеменко Андрій Анатолійович (31 березня 1994 року народження, Новоукраїнка, Кіровоградська область), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 року народження, Одеса), Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року народження, Одеса)", - повідомило федеральне агентство новин РФ.

Эйдер Андрей
Фото: facebook/Эйдер Андрей
Эйдер Андрей

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це, близько 8-ї години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" були підбиті, там шестеро поранених.

Усі три кораблі з 23 моряками були захоплені росіянами. Через російську агресію Україна планує ввести воєнний стан.

У понеділок уранці стало відомо, що захоплені кораблі доставлені в Керч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram