ГоловнаСуспільствоЖиття

Усі силові відомства України приведені в повну боєготовність

Усі силові відомства України готові реагувати на можливу агресію з боку Росії.

Усі силові відомства України приведені в повну боєготовність
Фото: cow.org.ua

Українські збройні сили приведені в стан повної бойової готовності у зв'язку з агресією Російської Федерації в Керченській протоці.

Про це повідомляють на сайті Міноборони.

"На підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України про введення правового режиму воєнного стану, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних сил України віддав розпорядження про приведення з'єднань і частин Збройних сил України в бойову готовність "повна", - йдеться в повідомленні.

У Службі безпеки відзначили, що за фактом агресивних дій РФ у Керченській протоці було відкрито кримінальну справу.

"За фактом агресивних дій Російської Федерації в Керченській протоці слідчі Служби безпеки України та військової прокуратури здійснюють невідкладні слідчі дії в рамках кримінального провадження за ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), зареєстрованого Прокуратурою Південного регіону", - йдеться в повідомленні на сайті СБУ.

Відзначають, що особовий склад СБУ приведено в повну бойову готовність. Також посилено контррозвідувальні заходи для недопущення провокацій російських спецслужб і дестабілізації ситуації всередині країни.

На посилений варіант несення служби перейшла і Національна поліція, про що повідомив голова НПУ Сергій Князєв.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це, близько 8-ї години ранку російські кораблі вчинили провокацію проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього РФ звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" були підбиті, там шестеро поранених. Усі три кораблі захоплені росіянами.

Після засідання Ради Національної безпеки секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що в Україні пропонують ввести воєнний стан на 60 днів. Президент Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану без загальної мобілізації і обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram