ГоловнаСуспільствоВійна

Російські прикордонники підбили катери "Бердянськ" і "Нікополь", шість поранених (оновлено)

Захоплено три кораблі Збройних Сил України.

Російські прикордонники підбили катери "Бердянськ" і "Нікополь", шість поранених (оновлено)
Бронекатер проекта ‘Гюрза’ ВМС Украины
Фото: Вики

Російські військові атакували українські катери, що 25 листопада спробували пройти з Чорного в Азовське море, але не були пропущені через Керченську протоку. На борту одного з кораблів є поранений.

Про це повідомив постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін.

"На виході з Керченської протоки росіяни застосували зброю проти корабля ВМС України. На борту є поранений", - ідеться в його фейсбуці.

"Збройні сили держави-агресора здійснюють захоплення катерів ВМС України", - додав Бабін.

Прес-служба Військово-морських сил повідомила, що був підбитий бронекатер "Бердянськ".

"Після виходу з 12-мильної зони катери ПС ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер "Бердянськ". Катер утратив хід, є поранений. Зброя застосовується на поразку", - йдеться у повідомленні.

Оновлення 21:30. Пізніше військові повідомили, що "Нікополь" теж підбито. Рейдовий буксир "Яни Капу" примусили зупинитися.

Кораблі захопили спецпризначенці РФ. Також є інформація вже про двох поранених українських військових моряків.

Оновлення 22:35. Кількість поранених збільшилась до шести осіб. Катер "Бердянськ" і буксир "Яни Капу" буксируються. Катер "Нікополь" їде за ними у супроводі російських кораблів.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це близько 8-ї години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води і заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram