ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун застерегла українців від невиправданого застосування антибіотиків

"Люди дуже часто використовують антибіотики, коли не потребують їх".

Супрун застерегла українців від невиправданого застосування антибіотиків
Уляна Супрун
Фото: Влад Мусиенко

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун нагадала, що надмірне і невиправдане застосування антибіотиків створює серйозні ризики для здоров'я.

Про це вона написала в Фейсбуці.

"Почався Всесвітній тиждень антибіотикорезистентності, який покликаний підвищити рівень знань кожного про проблему стійкості антибіотиків. Надмірне і невиправдане застосування антибіотиків створює серйозні ризики для нашого здоров'я і життя", - написала Супрун.

За її словами, епоха антибіотиків почалася з відкриттям пеніциліну Олександром Флемінгом у 1928 році. Відтоді антибіотики змінили медицину і підходи до лікування серйозних хвороб. Уперше для лікування серйозних інфекцій антибіотики застосували в 1940-х роках.

"Наприклад, пеніцилін був ефективним у боротьбі з бактеріальними інфекціями серед солдатів під час Другої світової війни. Однак уже незабаром стійкість бактерій до пеніциліну почала зростати, а люди, які його приймали, перестали отримувати позитивний ефект від лікування", - зазначила в.о. голови МОЗ.

Супрун наголосила, що епідеміологічні дослідження показали прямий зв'язок між нераціональним прийомом антибіотиків і появою штамів резистентних бактерій.

"Бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування викликаних нею інфекцій. Це загрожує тим, що людство може стати безсилим у боротьбі з бактеріями та інфекціями. За даними ВООЗ щорічно тільки в ЄС вмирають 25 000 пацієнтів через серйозні бактеріальні інфекції внаслідок адаптації бактерій до ліків. Усе тому, що люди дуже часто використовують антибіотики, коли не потребують їх", - зазначила вона.

Супрун наголосила, що не варто використовувати антибіотики для лікування або профілактики грипу або застуди.

"Антибіотики можуть пригнічувати або вбивати тільки бактерії, в той час як грип викликають віруси", - пояснила в.о. голови МОЗ.

Вона також закликала українців не займатися самолікуванням і використовувати препарати з антибіотиками тільки за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція викликала захворювання.

"Не передавайте антибіотики нікому, якщо, наприклад, у вас залишилися препарати з попереднього користування. Антибіотики - це ліки, які призначити може тільки лікар залежно від характеру інфекції. Ретельно і часто мийте руки, щоб зменшити поширення бактерій і запобігти інфекціям. Ця проста дія може допомогти зменшити вживання антибіотиків. Пам'ятайте, найкраща профілактика хвороб - це збалансоване харчування, заняття спортом, повноцінний сон, вакцинація і регулярні візити до вашого сімейного лікаря", - підсумувала Супрун.

Нагадаємо, на початку жовтня імунобіологічні препарати для профілактики грипу в кількості 350 тис. доз почали надходити в українські аптеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram